Samfundsfag

indledning - vælgeradfærd

24. april 2011 af studerende20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej med jer.. 

Jeg sidder og skriver en opgave - der baserer sig på en synsvinkeldiskussion. 
Til dette  har jeg fået udleveret et bilag, hvori der bliver lagt vægt på, at klassepartierne også eksisterer i det senmoderne samfund. Jeg skal selvfølgelig efterfølgende diskutere dette udsagn.

Mit spørgsmål er nu, hvad jeg kunne skrive i min indledning, så dette bliver dækket så præcist som muligt? 
Altså jeg har indtil videre skrevet følgende, men jeg synes bare ikke det er præcist nok :s

<span style="font-size:11.0pt;line-height:115%; font-family:"Times New Roman","serif";mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language: EN-US;mso-bidi-language:AR-SA">Danmark er et af de lande som har haft den største grad af klassebestemt partivalg. Helt tilbage siden den industrielle revolution i det 19. århundrede har Danmark haft en stærk sammenhæng mellem klassetilhørsforhold og partipolitik. Firepartisystemet der bestod af Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Højre og Venstre var klassepartier, hvis vælgere primært var kernevælgere fra forskellige samfundsklasser, med forskellige interesser. Firepartisystemet der var” fast frosset” blev, i mere end et halvt århundrede, det stabile omdrejningspunkt for dansk politik.  <span style="font-size:11.0pt;line-height:115%;font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:black;letter-spacing:.1pt; mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:DA;mso-bidi-language:AR-SA">Firepartisystemet blev rystet i 1959, hvor Socialistisk Folkeparti kom i Folketinget, men brød først endelig sammen under jordskredsvalget i 1973<i style="mso-bidi-font-style: normal">.
Vi kan nu efterfølgende diskutere, hvilke ændringer det har haft på det senmoderne samfund.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2011 af Booklover (Slettet)

Du kunne måske også komme ind på, at de første partier kunne anskues som elitepartier (partiet Højre og Venstre opstod som følge af konflikten mellem landbruget og industrinen i byerne i 1800-tallet). Og så siden kommer så netop klassepartierne som du også selv beskriver - hertil kunne du så også inddrage begrebet masseparti (som adskriller sig lidt fra klassepartiet i definitionen). Siden kan man jo tale om at klassepartierne med class-voting er  blevet til catch-all-partier med issue-voting. Og som sidste skud på stammen taler man nu i dag om en videreudvikling af catch-all-partiet i form af kartelpartiet. I SamfNU s. 103-108 står der en historisk forklaring omkring udviklingen ;)


Svar #2
24. april 2011 af studerende20 (Slettet)

 Tusind tak for hjælpen :) 


Skriv et svar til: indledning - vælgeradfærd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.