Biologi

osmose i kartoffel

07. oktober 2012 af Cataleya (Slettet)

Hej er der nogen der kan hjælpe mig med at se om min teori om osmose og diffusion er korrekt så vil jeg blive rigtig glad:)

 

Osmose er diffusion gennem en halvgennemtrængelig (semipermeabel) membran hvor stoffer vil søge fra høj partikel koncentrationer mod lav for at udligne, det er hvad molekylerne gør, de bevæger sig tilfældigt rundt. Dette ses f.eks. når duftpartikler spreder sig i luften. Når der er osmose i celler, findes der en cellemembran, og der bestemmes hvilke nogle stoffer der kommer ud og ind af cellen. En cellemembran består af fedtstoffer og fedtmolekyler (fosfolipider) Der er kun nogle stoffer der kan trænge igennem cellemembranen som f.eks.  CO2,  H2O, og N2  mm. 


Brugbart svar (2)

Svar #1
07. oktober 2012 af Casabon

Overordnet korrekt, men har lige nogle enkelte kommentarer. :)

En anden måde man kan ændre partikelkoncentration på er ved at tilføje opløsningsmiddel. Opløsningsmidlet i biologi er oftest vand. I stedet for at det er de opløste partikler, som diffunderer kan det altså også være vand. Er der en høj partikelkoncentration inde i cellen, vil vand eksempelvis trænge derind.

Så ved jeg ikke lige, hvad det er du tænker på når du nævner duftpartikler?

Der er også andre, mere komplekse molekyler, som kan trænge igennem cellemembranen. Det gælder fx steroidhormoner og generelt stoffer som er fedtbaserede og derfor kan opløse sig i cellens membran og på denne måde passere den. :) 


Svar #2
07. oktober 2012 af Cataleya (Slettet)

okay tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: osmose i kartoffel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.