Studievejledning

Enkeltfag før gymnasiet?

22. november 2012 af bummelumbumbum - Niveau: 9. klasse

Hej allesammen,

Jeg går i 7. klasse, og har altid været ret klog (især i matematik, hvor jeg arbejdede med cosinus-relationen og lignende i timen sidste år). Jeg har kigget på ug.dk noget tid, og er ret sikker på at jeg vil arbejde med matematik, design (særligt illustration som faktisk er min hobby), astronomi eller fysik.

Jeg har lånt min søsters guide til ungdomsuddannelserne, og har opdaget at hvis jeg vil have design på htx (man kan kun få det som studieretning, ikke som valgfag), kan jeg ikke få fysik/kemi A, hvilket man skal bruge på de fleste naturvidenskabelige uddannelser. Design er ret vigtigt for mig at have på gymnasiet, da Designskolen kræver at man har et godt portefølje, hvilket er svært at lave, uden at have haft det som fag.

Mit værste mareridt er at afbryde min uddannelse, da jeg kan komme til at glemme meget hvis jeg ikke arbejder med det i et år. Jeg har endda tænkt med at lade som om jeg er åndsvag til sport til Forsvarets Dag, så jeg kan undgå værnepligten.

 

Så mit spørgsmål er: Kan jeg tage et gymnasielt enkeltfag i min fritid inden jeg begynder på gymnasiet, fx i 9. klasse?

Det er den eneste måde jeg kunne finde på, at få design på gymnasielt niveau inden jeg skal begynde på en videregående uddannelse.


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. november 2012 af Kulka1 (Slettet)

"For at blive optaget på et eller flere hf-enkeltfag, skal du have afsluttet 9. eller 10. klasse mindst et år inden, du søger om optagelse."

Kilde: http://www.ug.dk/uddannelser/gymnasialeuddannelser/enkeltfagogsupplering/hf-enkeltfag.aspx#fold5


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. november 2012 af Hexaemeron (Slettet)

#0

Nej, som det fremgår i #1 kan du ikke tage det inden du starter på et gymnasialt forløb. Men der er andre muligheder:

Du kan imidlertid godt tage det sideløbende på en anden institution (F.eks. et lokalt VUC, der udbyder faget som HF enkeltfag). Du skal blot indhente din egen skoles tilladelse til at inkludere faget i din samlede eksamen.

Du kan også vælge linjen med Design. Jeg er temmelig sikker på, at du vil have god mulighed for at få Fysik A alligevel - det er et obligatorisk fag på HTX på B niveau og dermed vil der være gode chancer for, at få Fysik A som valgfag i 3.g

Desuden vil jeg lige gøre dig opmærksom på, at du IKKE skal bruge Fysik A til de fleste naturvidenskabelige uddannelser. Det er et krav på B niveau (sammen med Kemi B / Bioteknologi A og Matematik A) på langt de fleste naturvidenskabelige uddannelser, men det er kun ganske få, der kræver at man har haft faget på A.

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. november 2012 af hellerup2900 (Slettet)

#0

Du tager fejl når du skriver følgende:

"(man kan kun få det som studieretning, ikke som valgfag), kan jeg ikke få fysik/kemi A, hvilket man skal bruge på de fleste naturvidenskabelige uddannelser."

Fysik og kemi A er ikke krævet ved de fleste naturvidenskabelige uddannelser. Du skal derimod bruge fysik og kemi B, hvilket htx jo har på B niveau. Kemi A er ikke adgangsgivende til nogen special uddannelse (heller ikke kemiker uddannelsen), dog kan det bruges i optagelse til astronomi studiet. Det samme gælder for fysik A, som KUN er adgangsgivende til astronomi og fysik.

Disse fag er derfor ikke nødvendige, at tage op på et A-niveau. Altså medmindre du ønsker, at læse nogle af disse uddannelser.

Du kan desuden altid tage et VUC enkeltfag eller fagloft efter eventuel gymnasiel studentereksamen!


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. november 2012 af Hexaemeron (Slettet)

#3

Kemi A kan i nogle uddannelser, bl.a. i uddannelsenser "Fysik" og "Kemi" på universiteterne substituere hinanden. 

Sakset fra UG.dk om bacheloruddannelse i fysik, adgangskrav:

Specifikke adgangskrav er dansk A, engelsk B og matematik A. Desuden skal du have enten fysik A og kemi B eller fysik A og bioteknologi A eller fysik B og kemi A. Alle fag skal være bestået.

Det er således ligegyldigt om man har Fysik A eller Kemi A på disse uddannelser. 

Der kan dog være uddannelser hvor fagene er specifikke adgangskrav uden mulighed for erstatning med et andet fag, jeg er dog ikke stødt på nogen endnu. 


Brugbart svar (2)

Svar #5
23. november 2012 af Jerslev

#4: Da jeg startede i Aarhus på fysikstudiet var der et ekstra suppleringskursus for de, der ikke havde fysik A. De startede 14 dage før resten af os med et lynkursus i den teoretiske del af fysik A.

#0: Du tror ikke, at Forsvaret godt kan gennemskue de personer, der spiller dumme? De har nok set den slags før. :) Der er desuden ingen fysiske tests af din kondition eller lign..

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. november 2012 af MaibritG

Design C er faktisk både et valgfag på HTX, STX og HF. Det afhænger blot af hvad den enkelte skole udbyder. I øvrigt behøver du slet ikke design-faget ift. designskolerne, og det er ikke noget forudsætning for at du bliver optaget. Det designskolerne blandt andet kigger på er hvor god du er til at tænke uden for boksen, din kreativitetet og nuværende praktiske kunnen.

Ang. dit spørgsmål:
Nej, det kan du ikke. Det kræver, at du er færdig med folkeskolen, og da enkeltfag kører på en HF-struktur, vil det også kræve en færdiggørelse af 10.klasse. Der kan naturligvis laves undtagelser.

- - -

Med venlig hilsen
Maibrit


Svar #7
26. november 2012 af bummelumbumbum

#6

Jeg ved godt at man kan få Design på HTX, men jeg bor i aarhus, og ingen af HTXerne i Østjylland har Design som valgfag. Det første designskolerne kigger på er portefølje, og det er klart nemmest at få opbygget sådan et på gymnasiet.


Brugbart svar (1)

Svar #8
26. november 2012 af Hexaemeron (Slettet)

#7

I så fald er din bedste mulighed at tage Design C / B som enkeltfag på VUC / HF i 2g. og / eller 3.g og få lov af til at inkludere det i din højere tekniske studentereksamen af dit gymnasium.


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. november 2012 af MaibritG

#7, Først og fremmest kigger de nu faktisk på resultatet af din hjemmeopgave, hvor de blandt andet kigger på følgende:

• Undersøge og registrere

• Frembringe og udvikle idéer

• Behandle og udvikle form, funktion, materiale og medie

• Formidle og kommunikere

 

Jeg tror det er er begrænset hvor meget designfaget på HTX vil kunne bidrage til din portefølje. Det er noget du skal lave i din fritid, hvor du fokuserer på hvad du er god til og dine egne interesseområder. Det er så bare min erfaring. 

- - -

Med venlig hilsen
Maibrit


Skriv et svar til: Enkeltfag før gymnasiet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.