Biologi

Osmose

13. januar 2013 af sha0906 - Niveau: 10. klasse

Kan nogle hjælpe med disse spørgsmål:

7. ’Isotonisk saltvand’ indeholder salt der svarer til menneskekroppens cellers indhold af opløste stoffer (ca. 0,9 % salt). Hvorfor er det bedst at fx øjenskylning og sårrensning sker med isotonisk saltvand, og at fx. organer (fx til transplantation) og kontaktlinser rengøres og opbevares i isotonisk saltvand?


8. Hvorfor er salt- eller sukkersyltning effektive konserveringsmetoder (syltning beskytter mod angreb fra bakterier og svampe)?

9. Hvorfor putter man salt ved kartofler når de skal koges?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. januar 2013 af exutu (Slettet)

Kan du prøve at forklare hvordan osmose fungerer, eller er du helt lost i forhold til det? (det er nemmere at give hints til opgaven, hvis man ved hvor godt du forstår osmose, da alle spørgsmålene jo handler om dette).


Brugbart svar (2)

Svar #2
14. januar 2013 af Anime (Slettet)

7) 

Salt er et osmotisk aktivt stof, hvilket findes i kontanktlinser bl.a. også øjet. Det er derfor at vores tårer rent faktisk er saltvand, da der er salt i øjet. Men grunden til kontanklinser fx. skal opbevaret i saltvand, skal du forstille at kontaktlinsen lægges i rent vand uden salt. Det der vil ske er at kontaktlinsen vil udligne denne saltforskel, og oprette en homeostase så der næsten er lige meget koncentration udenfor kontaktlinsen og indenfor. 

Det der egentlig vil ske med kontaktlinsen når den lægges i vand vil den suge alt vandet til sig, og dermed sprænge eller flække.

 

8)

Det er grundet til at sukkeret eller saltets høje koncentration får agurken fx til at ville udligne det omkring sig, som gør at den slipper af med det meste af dens væske, dermed lever der ikke bakterier i den, for bakterier skal have vand for at kunne overleve. Hvis man vil beholde maden længst muligt skal der ikke være noget vand i. Det kan også forklares på en anden med fisk fx hvis bakterien sætter sig på fisken vil osmose også gå i gang for den, så den kommer til at miste meget vand og dø.

 

Sidste spørgsmål skal du selv tænkte på, tjek evt. opgave 7 hvis du vil have lidt hjælp til den ! :)


Skriv et svar til: Osmose

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.