Kemi

Kemisk ligevægt

13. februar 2013 af krededk123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har et spørgsmål omkring ligevægt :) stoffet dinitrogentetraoxid eksister kun som rent stof ved meget lav temperatur. Ved almindelig temperatur er stoffet delvist omdannet til notrogendioxid. N2O4(g) <=> 2NO2(g)      Kc= 0.0032M (20 C)  Ligevægten indstiller sig lynhurtigt. Beregn koncentrationen af NO2 i en beholder, hvor koncentrationen af N2O4 er 0.12M, når ligevægten har indstillet sig? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. februar 2013 af ChemistryIsKey

Reaktionen er

     N2O4 (g)   <=>   2 NO2 (g)

Ligevægtsloven siger om reaktionen, at reaktionsbrøken er

     Y = [NO2]2 / [N2O4]

Følgende skema kan opstilles

                                N2O4 (g)   <=>   2 NO2 (g)

Før ligevægt           0.12 M                     0

Ved ligevægt      0.12 M - 2x                2x

Indsættes disse udtryk samt ligevægtskonstanten i reaktionsbrøken fås

     0.0032 M = 2x / (0.12 M - 2x)

Denne løses f.eks. vha. TI-nspire for x, og det fås, at

     x = 1 / 5225 ≈ 0.00019139 M

Denne værdi af x indsættes nu i udtrykkene for koncentrationerne af de to stoffer ved ligevægt og du får

[N2O4] = 0.12 M - 2 · 0.00019139 M = 0.119617 M

[NO2] = 2 · 0.00019139 M = 0.00038278 M

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#1

                                N2O4 (g)   <=>   2 NO2 (g)

Start                        0.12 M                     0 M

Ligevægt                0.12 M - x                 2x

           pga. koefficienterne ...

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. februar 2013 af ChemistryIsKey

Tak for rettelsen #2 :-)


Skriv et svar til: Kemisk ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.