Biologi

Nedarvningsmønstre (Spændende)

21. juni 2013 af Masood5 - Niveau: C-niveau

Hejsa :).

Kunne det tænkes, at der er en sød sjæl derude, som vil forklare mig, hvad der menes med denne biologi-eksamens spørgsmål?

- diskutere betydningen af at kende til nedarvningsmønstre

Tak på forhånd! :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. juni 2013 af Mufguffer (Slettet)

Der er både fordele og ulemper ved nedarvningsmønstre.

Man laver nedarvningsmønstre for at kunne se om en i familien er bærer af en sygdom. 
Hvis en mand og kvinde skal have et barn, kan der være risiko for at barnet f.eks. har en kromosomfejl, så barnet f.eks. får downssyndrom. (mongolisme). Man kan som sagt lave et nedarvningsskema, hvor begge bliver tjekket. Det har også sine ulemper at blive tjekket, fordi det ikke er alle der har lyst til at vide, deres barn bliver handikappet. 99% Tager det valg at få en abort, fordi de enten ikke har tid eller råd til alle de ting man skal tage sig af, ved et sådant barn. Nogle er glade for, ikke at få bekræftet barnet handikap på sygehuset, da de undgår at skulle tage den svære beslutning. Når barnet er født, er de jo ikke trætte af barnet, men trætte af sygdommen.

 

Et andet eksempel kan være, at hvis en person i familien har kræft. Kan alle i familien blive tjekket mod den forfærdelige sygdom, så man kan komme i behandling og undgå at sygdommen spreder sig i kroppen.
Fordelen her er selvfølgelig, at man kan gå komme i behandling hurtigt. Ulempen kan være at hvis kræften allerede har spredt sig i kroppen, kan det være hårdt at leve med.

Håber det gav et indblik.
Dette er skrevet hurtigt, hvis du ikke forstår det , må du lige skrive yderligere og jeg skal forsøge at præcisere det noget mere :)


Svar #2
21. juni 2013 af Masood5

Tak for det :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

Eksemplet med Down's syndrom (DS) er nok ikke det bedste eksempel i forbindelse med nedarvningsmønstre, idet kun ca 5% af Down's syndromtilfældene skyldes nedarvning. Det er fosterets gener, der kan tjekkes for DS, således at forældrene kan tage stilling til en mulig abort.

Et klassisk eksempel, hvor nedarvningsmønstre er relevant, er i forbindelse med hæmofili, blødersyge.


Svar #4
21. juni 2013 af Masood5

Når ja :) Det rigtigt.


Svar #5
21. juni 2013 af Masood5

Men hvad skyldes at Down syndromet ikke nedarves? 
Tak


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Se http://en.wikipedia.org/wiki/Down_syndrome

I 95% af tilfældene er DS forårsaget af Trisomi 21, hvor der dannes en ekstra kopi af kromosom 21 i fosterets celler. Disse tilfælde er ikke arvelige, men risikoen øges med forældrenes alder (især moderens alder). Derfor anbefales genetisk rådgivning til forældrepar, hvor moderens alder er over et bestemt antal år.


Svar #7
21. juni 2013 af Masood5

Ja tak! :)


Skriv et svar til: Nedarvningsmønstre (Spændende)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.