Biologi

Osmose

03. januar 2014 af camillatrolleandersen (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej!

Jeg er i gang med en biologi aflevering om osmose, og har 2 spørgsmål, som jeg ikke kan finde så meget om på nettet.

1) Hvorfor skal gærceller, der bruges til bioteknologisk produktion, have en ganske bestemt saltkoncentration i deres næringsmedium, dvs. den væske de dyrkes i?

2) Hvorfor er salt- eller sukker-syltning effektive konserveringsmetoder? 

Hvis nogen kan svarene på spørgsmålene, ville det være en stor hjælp. 

På forhårnd tak!:-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. januar 2014 af JG0005

1) Det skyldes osmose, altså hvis saltkoncentration er højere ind i gærcellen end udenfor gærcellen, så vil vand trænge ind i cellen for at udligne koncentration forskellen og modsæt selvfølgelig.

2) Jeg er ikke sikkert, men mit bud vil være at det skyldes osmose igen. fordi koncentration af salt er meget højere udenfor cellen end indenfor cellen, så vil væske trænge uden af cellen for at udligne koncentration forskellen (dette medfører selvfølgelig at cellen (bakterier) dør). 


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. januar 2014 af dalle8722 (Slettet)

Jeg kan sige god for svaret på 2), udtørring af cellerne er årsagen til at disse ikke kan leve.


Skriv et svar til: Osmose

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.