Biologi

Osmose - hvad er det?

31. maj 2006 af de_gale (Slettet)
Jeg har egentlig aldrig fattet hvad osmose er. Det er vist noget med kartofler, vand, sukker og salt ;D
Hvis nogen har tid til at hjælpe, siger jeg pænt tak :)
Men jeg er folkeskole-elev, så I må gerne holde det på et lavt niveau ^^

Brugbart svar (4)

Svar #1
31. maj 2006 af Sonrisa (Slettet)

kartofler er bare et eksempel man tit bruger..
osmose er vandets diffusion (vandring) gennem cellemembranen. vandet vil altid gå fra højere koncentration mod lavere.

putter man eks. salt på en kartoffel, vil koncentrationen af vand i det område falde og vand fra omgivelserne vil bevæge sig herimod (for at udligne forskellen)..
NaCl i vand --> Na+ Cl- og 2 H2O, salt i vand dissocierer, så der bliver 2 molekyler som hver trækker 1 H2O

for at være pædagorisk: forestil dig et stort rum fyldt med hoppebolde, som hopper! ved siden af dette er der et tomrum. Åbner man døren vil der strakt hoppe bolde ind i det tomme rum indtil der er lige mange bolde pr. kvadratmeter.

Brugbart svar (0)

Svar #2
31. maj 2006 af Sonrisa (Slettet)

#1 øh altså et tomt rum (i to ord)

Svar #3
31. maj 2006 af de_gale (Slettet)

ah ok super. tak for det :)
~ Na+ + H20=NaH20+, altså en ion og ikke et molekyle - eller har jeg misforstået noget?

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2006 af sofie123 (Slettet)

øhm, hvad betyder dissocierer?

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juni 2006 af Sonrisa (Slettet)

øhm.. det spalter sig i mindre og simplere dele..

Skriv et svar til: Osmose - hvad er det?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.