Biologi

osmose

29. september 2006 af wwwhej (Slettet)
Hej alle:)

Jeg har lidt problemer med at besvare dette spørgsmål:

slik, marmelade og lignende produkter konserveres med sukker og sild kan konserveres med salt. Forklar hvorfor bakterier og svampe ikke kan leve og formere sig i varer der er behandlet på denne måde.

Nogen som kan hjælpe med at besvare dette spørgsmål?

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2006 af Dust (Slettet)

Tip: meget høj koncentration af opløste stoffer (sukker eller salt) i maden, mindre høj koncentration inde i bakterierne og svampene.

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. september 2006 af mathon

#1 suppleret

...hvorved, hvis svampe og bakterier - som fortrinsvis trives i et ret fugtigt miljø - opholdt sig i et sådant konserveringsmiljø, ville komme til at lide af vandmangel, da vand i anselig mængde fra deres indre ville trænge semipermeabelt ud i konserveringsmiljøet med eksistensødelæggende udtørring til følge.

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2006 af Samuel (Slettet)

En mindre præcisering: Opgaven bør besvares ved, at du indleder med at definere osmose (vandbevægelse fra høj mod lav koncentration over en semiper...), hvorefter du forklarer under hvilke omstændigheder og hvorfor vand bevæger sig den ene eller den anden vej.

Jeg vil give dig det hint, at "marmeladen" udgør en hypertonisk opløsning i forhold til væsken i bakteriens indre, hvilket ledsages af en vandbevægelse (osmose) ud af bakterien. Et mere udførligt svar kræver dit eget bud...

Skriv et svar til: osmose

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.