Biologi

Det haster maget...!

13. marts 2004 af Bio (Slettet)
Hejsa alle sammen.

Er i gang med at øve til terminsprøve og kan ikke helt svare på nogle af spm. i dette sæt:
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer03/2003-6-1.pdf

NB forløbig den første opgave (grønne anlæg...).

Her er min forløbig besvarelse:

Opgave Aa:
Nitrifikation, denitrifikation og respirationsproces

Opgave Ab:
?

Opgave Ba:
En biologisk metode som biologer ofte anvender, for at måle iltindholdet af bl.a. organiske stoffer, der kræver ilt kaldes BI5, som står for det biologiske iltindhold over 5 døgn. Når der findes en stor koncentration af organiske stoffer i en vandprøve er iltforbruget til nedbrydningen af disse stoffer højt, og dermed opnås en høj BI5 værdi. Derimod hvis vandet er uforurenet, er iltforbruget næsten 0, som selvfølgelig medfører en lav BI5 (ca. 0). En fremgangsmåde til bestemmelse af BI5-værdien kan bl.a. være denne:
En passende vandprøve tages fra en sø med en vandhenter (ca. 1000 ml). Ud fra dette opstiles nu tre forsøg:
1. Et med ufortyndet søvand 200 ml.
2. Et hvor søvandet er fortyndet en gang dvs. 200 ml søvand 200 ml postevand.
3. Et med fire ganges fortynding dvs. 100 ml. søvand og 300 ml. postevand.
De tre prøver skal nu mættes med ilt, så de rystes hver for sig i en kolbe i ca. 3 min. Derefter hældes prøverne i tre ens prøveflasker med prop og kendt volumen der er mindre 400 ml (flaskens volumen findes). Iltindholdet og temperaturen i hver flaske bestemmes og noteres, og derefter fyldes flaskerne helt op igen (til overløb) og propperne sættes på. Flaskerne sættes i mørke over 5 dage ved ca. 20, hvorefter deres iltindhold bestemmes igen. Det biologiske iltforbrug over 5 dage svarer således til de to prøvers difference og angives i ml. ilt pr. 5 dage.

Opgave Bb:
?

Opgave Bc:
Årsagen til, at man netop interesserer sig for antallet af colibakterier i badevandet, skyldes at denne bakterie type er en slags ”indikatorbakterie”, der fortæller/indikerer, at andre bakterier kan være til stede i vandet. Det er således en kendsgerning, at hvis der er colibakterier tilstede, så er der også risiko for, vandet indeholder andre og endnu skadeligere bakterier som f.eks. musetyfus- og dysenteribakterier. Colibakterierne kan også selv forårsage sygdom som fx diarré. Colibakterier formerer sig ikke i vand, og dør derfor forholdsvis hurtigt, men dette er i sig selv ikke nogen beroligelse, idet vandet udsættes for enorme mængder coli, når et spildevandsanlæg løber over, eller der går hul på et af de rør, der fører vores toiletvand og andet spildevand til havs.

Opgave Bd:
Det ses af figur 2, at det traditionelle rodzoneanlæg er bedre til at fjerne den totale mængde nitrat, idet der i udløbningsvandet er en koncentration på Hvordan skal figur 3 inddrages?
Hvad skyldes kvælstofsændringen og fosfor?
Endvidere ville jeg mene, at det beplantede anlæg er dårligere end det traditionelle rodzoneanlæg til at fjerne suspenderede stoffer og kan klogge til såfremt filteret ikke være korrekt opbygget, og såfremt der tilledes for store mængder spildevand. Beplantede anlæg fjerner også bakterier, men ikke så effektivt som horisontale anlæg, formodentligt pga. den længere opholdstid i det traditionelle rodzoneanlæg. Men sådan står det ikke til – tallene viser noget andet…!
Er der andet som jeg burde inddrage i min analyse…?

På forhånd tak!!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2004 af krelle (Slettet)

Ab: nu har jeg aldrig haft biologi på højt niveau. men jeg mener bestemt at det er noget med at de skal udfældes vha. nogle metal ioner. med andre ord så undersøg hvilke metalioner der danner tungopløselige salte med nitrat og fosfat. med fosfat burde det ikke være noget problem, med nitrat er det vist lidt mere tricky.

Svar #2
13. marts 2004 af Bio (Slettet)

Nå jo det vil jeg kigge på:-)

Er der ellers andre, der kan hjælpe?

Svar #3
13. marts 2004 af Bio (Slettet)

Er der please ik' nogen, der vil hjælpe?
Er der ikke nogen, der vil lige hurtig kommenter opgaverne...
her er den næste:

Opgave Aa:
Et donororgan, som ikke er forligeligt med patientens, dvs. værtens vævstype, aktiverer værtens immunsystem. Dette medfører, at det fremmede organ ødelægges af værtens immunforsvar.
Opgave Ac:
?
Opgave Ba:
Ciclosporin hæmmer T-lymfocytterne, hvorved også antistofproduktionen hæmmes.
Opgave Bb:
? (står lidt på nettet, men kan ikke se det ud fra figuren)
Opgave Bc:
?

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. marts 2004 af Shine (Slettet)

Har også kigget på denne opgave...

Skriv et svar til: Det haster maget...!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.