Erhvervsret

Forfatningsret

14. januar 2007 af Aaliyah85 (Slettet)
Er der nogen der er god til forfatningsret?

Brugbart svar (3)

Svar #1
14. januar 2007 af Roman Garcia

Hej Aaliyha
Jeg kan formentlig hjælpe dig, så bare kom med eventuelle spørgsmål.

Mvh.
Roman

Svar #2
15. januar 2007 af Aaliyah85 (Slettet)

Ej hvor godt.....jeg skal skrive en essay i forfatningsret. Mere specifikt skal jeg skrive om grundlovens §63 stk.2 om forvaltningsdomstole. Jeg skal svare på følgende spørgsmåle: Hvad er muligheden for at indføre forvaltningsdomstole i Danmark? Hvorfor er de ikke indført? og hvad den danske diskussion er på området. Det er ikke en must, at lige de spørgsmåle besvares, men det foretrækkes i mangel af bedre. Mit dilemma er, at jeg ikke er sikker på at jeg forstår paragraffen. Jeg er heller ikke særlig klar over hvordan jeg skal takle opgaven. Jeg har bøger af Bent christensen, Alf Ross samt Poul Andersen.... men de har om muligt, forvirret mig endnu mere.

Jeg har fundet nogle forarbejder, men er usikker på om de kan bruges.

mvh. aaliyah.

Brugbart svar (3)

Svar #3
15. januar 2007 af Roman Garcia

#2
SPØRGSMÅL 1: Hvad er muligheden for at indføre forvaltningsdomstole i Danmark?
I Danmark er det, som du også skriver, de ”almindelige” domstole, der kontrollerer forvaltningen. I de fleste andre lande i Europa er der særlige forvaltningsdomstole, som tager sig af denne opgave.
I Frankrig har man eksempelvis en lang tradition for forvaltningsdomstole, og man ser de første reelle forvaltningsdomstole i Frankrig i begyndelsen af det 19. årh.

Ved grundlovsrevisionen in 1950 blev der tilføjet et stk. 2 til grundlovens § 63, som betyder, at den kompetence de almindelige domstole har til at påkende øvrighedsmyndighedens (Forvaltningens) grænser, kan henlægges til en eller flere forvaltningsdomstole. Dette betyder, at lovgivningsmagten i Danmark har mulighed for at placere kompetencen til at kontrollere forvaltningen hos nogle dertil oprettede forvaltningsdomstole, ligesom det ses i det meste af Europa.

Hvis der kan skabes flertal i folketinget for forvaltningsdomstole, så skal disse bare lave en lov for at oprette sådanne domstole.

Dog er der også nogle krav, hvis folketinget vil oprette disse forvaltningsdomstole:
- 1. krav: Først og fremmest fremgår det af grundloven, at forvaltningsdomstolene skal oprettes ved lov. De skal altså have hjemmel i lov.
- 2. krav: Det fremgår også af § 63 stk. 2, at eventuelle forvaltningsdomstoles afgørelser skal kunne prøves ved rigets øverste domstol. Kravet om, at der altid skal være appel til højesteret betyder, at der ikke kan indføres forvaltningsdomstole efter den fransk-tyske model. Derfor vil eventuelle forvaltningsdomstole aldrig kunne være på niveau med højesteret.
- 3.krav:Hvis man opretter forvaltningsdomstole i Danmark, skal de naturligvis leve op til kravet i grundlovens § 64 om funktionel og personel uafhængighed for domstole.

SPØRGSMÅL 2: Hvorfor er de ikke indført?
I Danmark har man valgt, at give de almindelige domstole kompetencen til at efterprøve øvrighedsmyndighedens grænser. En af hovedårsagerne til, at man ikke i Danmark har forvaltningsdomstole er, at blandt andet retsplejerådet ikke mener, at behandlingen af sager ved forvaltningsdomstole vil være bedre, end den vil være ved de almindelige domstole. Man mener altså, at garantien for borgernes retssikkerhed beskyttes ligeså godt efter den danske ordning, som efter de ordninger, hvor man har forvaltningsdomstole.
Endvidere vil et argument for at disse domstole ikke skal oprettes være økonomi. Det vil naturligvis være dyrt at oprette en forvaltningsdomstol, og hvis behandlingen af sagerne ikke bliver bedre, så er der jo ingen grund.

Svar #4
16. januar 2007 af Aaliyah85 (Slettet)

Takker Roman.

mvh. aaliyah

Skriv et svar til: Forfatningsret

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.