Biologi

Osmose

04. oktober 2007 af larsenn (Slettet)
Hej. søger en seriøs hjælp til min Bio A rapport.
et af spørgsmålene går sådan her: Hvilken forskel er der på den molale koncentration - som man anvender ved frysepunktsænkning, kogepunktsforhøjelse og osmose - og den molære koncentration som vi normalt anvender i de naturvidenskabelige fag?

nummer 2: Hvorledes vil du karakterisere en Rødbedes cellevæg?

og det sidste er: Giv en forklaring på at æggeskallen ofte knækker når man koger et æg, at dette kan forhindres ved at koge æggene i saltvand eller ved at prikke et lille hul i æggeskallen.

På forhånd tusind tak
Larsen.

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2007 af M_Malling (Slettet)

Jeg tror ikke jeg kan svare på de to første, men den tredje.

Grunden til det hjælper med salt kan hænge sammen med at ægeskallen i en lille grad er gennemtrængelig for vand. når man så lægger et æg i vand vil den høje kencentration af protein inde i ægget hive en masse vand ind ov øge trykket. Når man koger ægget vil den højere temperatur også få trykket inde i ægget til at stige.
Lægger man et æg i saltvand vil man nedsætte indsivningen af vand ind i ægget fordi det osmolære tryk er nedsat.
har man f.eks. en osmolaritet inde i ægget på 100 (bare en tilfældig værdi) vil vand trænge ind for at udligne det osmolære tryk, idet vandets osmolaritet kun er på måske 5. Propper man en masse salt i vandet vil dets osmolaritet stige til måaske 50, hvilket vil nedsætte indsivningen af vand til ægget. Det kan måske vende, så vand siver ud af ægget.

Man kan også prikke et hul i ægget, dette gør man fordi der inde i et æg er en lille luftboble som vil udvide sig når ægget varmes op. prikker man hul på ægget siver luften ud når det varmes op og ægget holdes fra at knække.
Udover det skaber man også en adgang til at vand enten kan sive ind eller ud gennem hullet.

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. oktober 2007 af Stenalt (Slettet)

Osmolal er stofmængde/masse mens osmolær er stofmængde/volumen

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. oktober 2007 af mathon

den molale koncentration er antal mol pr. kg opløsningsmiddel


den molære koncentration er antal mol pr. L opløsning


rumfanget er svagt temperaturvariabelt og derfor lidt mere upræcist end opløsningsmidlets masse. Til meget præcise osmotiske beregninger, som fx. skal danne grundlag for bestemmelse af et opløst stofs molekylmasse er den molale koncentration således at foretrække.



Skriv et svar til: Osmose

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.