Biologi

Golgi apparatet

05. marts 2008 af Boggnasker2 (Slettet)
Hej alle sp-medlemmer :)

Er der nogen herinde, der kan skære det lidt ud i pap for mig, hvad golgi apparatet i cellen egentlig gør?
I min biologibog (bemærk jeg stadig går i folkeskole) står der således: "Golgi apparatet kan sammelignes med et posthus. Her færdiggøres de forskellige stoffer, som kommer fra ER (endoplasmatiske retikulum)"

Hvilke stoffer er det og hvordan færdiggøres stofferne?

Tak på forhånd!

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. marts 2008 af JuMMe^ (Slettet)

Fra wikipedia:
Golgiapparatets primære funktion i en celle er at færdiggøre polypeptider til eksport- el. membranproteiner. De fleste polypeptidkæder, som sendes fra det ru endoplasmatiske reticulum i transport vesikler, havner i golgiapparatet, hvor de bliver færdiggjort. Denne færdiggørelse kan for eksempel være glykosylering af kæderne.
http://da.wikipedia.org/wiki/Golgiapparat
Kan godt være lidt svært at forstå, det ved jeg ikke.

Brugbart svar (1)

Svar #2
05. marts 2008 af stud.med (Slettet)

Som JuMMe^ siger så er det et apparatur der indpakker proteiner i små fedtmembraner så de kan blive smidt ud til cellemembranen og smelte sammen med den - ganske ligesom når to fedtdråber i et glas vand smelter sammen til en. Ved at gøre dette kan proteinerne smides ud til omgivelserne, det man i biologiens verden kalder secernering eller sekretion.
Proteinerne kan også blive siddende i den fedtmembran de blev pakket ind i nede i golgi-apparatet, efter fedtmembranen er smeltet sammen med cellemembranen. Så bliver det et overfladeprotein der sidder og stikker ud af selve cellemembranen, fx som en receptor for adrenalin eller insulin.

Den generelle vej er altså:
mRNA til ribosom ribosom --> ribosom danner protein ind i endoplasmatisk reticulum (RER) ud fra mRNA --> endoplasmatisk reticulum modificerer proteiner mht foldning (3D-struktur) og påsætning af sukre --> Valg 1 eller 2:
Valg 1: Proteinet skal ud af cellen eller sidde i cellemembranen = Protein fra RER til golgi-apparatet, indpakkes og smides ud til cellemembranen.
Valg 2: Proteinet skal blive inde i cellen = Proteinet hopper blot ud af RER og ikke ind i golgi. Derved bliver proteinet inde i cellen.

Som med alt andet indenfor biologien er det dog ikke helt så simpelt. Golgi-apparatet har også andre funktioner som fx at modificere de sukker-kæder der er blevet fastsat på proteinet i RER samt at lede forskellige proteiner der hører til i andre celle-mekanismer til deres rette sted, fx de proteiner der nedbryder spiste bakterier i en makrofag. Men hold dig til den simple version.

Svar #3
05. marts 2008 af Boggnasker2 (Slettet)

Mange tak for de gode svar:)

#1 jeg slog det selv op på wikipedia, men det lød simpelthen så indviklet:/ Derfor tænkte jeg, at der måske var en herinde, der kunne give mig en lidt lettere version, hvilket det er formået #2 :D

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. marts 2008 af Stenalt (Slettet)

#2 Hov, hov: Proteiner der skal blive i cellen translateres ikke på RER... Det sker frit i cytosolen...

Svar #5
06. marts 2008 af Boggnasker2 (Slettet)

#4 Sort snak for mig XD

Brugbart svar (0)

Svar #6
06. marts 2008 af stud.med (Slettet)

#4 det eneste sted du kan få dannet high-mannose-glycoproteiner der er essentielle i såvel intracellulære som extracellulære processer er RER. Sandt at intracellulære proteiner dannes frit i cytosolen, men dette er udelukkende simple proteiner og ikke modificerede glyco/lipo-proteiner der har en lige så vigtig hvis endda ikke større cytosolær effekt.

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. marts 2008 af Stenalt (Slettet)

#6 Hvilke proteiner gælder det for ud over selvfølgelig de proteiner der har katalyisk funktion i ER, golgi og lysosomer???

Brugbart svar (0)

Svar #8
06. marts 2008 af stud.med (Slettet)

Mja, med definitionen cytosolære proteiner medrog jeg også organellerne i cytoplasma...skelnede mellem extracellulære og intracellulære. Men der findes dog også glycoproteiner i selve cytosolen af både O-linked og N-linked konfiguration der bl.a. fungerer som regulatorer af signalkaskader samt som strukturel integritet i cytoskelettet. Yderligere findes der også mange glykoproteiner i selve nucleus-membranen.

Skriv et svar til: Golgi apparatet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.