Biologi

BIOLOGI OSMOSE

25. april 2008 af M2670 (Slettet)
Har disse spørgsmål, kender godt svaret på dem, men kan ikke helt formulere, hvordan jeg skal kunne få det til at passe til teorien med diffusion og osmose. HJÆLP TAK.

Hvorfor kan man dræbe ukrudt ved at udstrø vejsalt?

Hvorfor er saltning og syltning gode konserveringsmetoder?

Hvorfor kan man få ondt i øjnene når man bader i saltvand?

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2008 af frk-laursen (Slettet)

ved at udstrø vejsalt så gør du koncentrationen af NaCl (salt) højere udenfor plantens celler, derfor vil cellen prøve at udligne koncentrationen af salt i og udenfor cellen. siden NaCl ikke kan passere igennem cellemembranen, så transporterer cellen vand ud i stedetfor, for at øge salt koncentratinen inde i cellen, og fortynde saltopløsningen udenfor. (Osmosen)

ved at benytte saltning og syltning som konserveringsmidler, gør du koncentrationen af salt eller sukker så høj, så der ikke er nogle bakterier (bakterieceller) der kan leve deri. (af samme grund som før, se ovenfor)

grunden til at man for ondt i øjnene er at de udtørre, det skyldes også osmosen, vandet i cellerne - i øjnene, transporteres ud for at udligne koncetrations forskellen af salt.

håber det kan hjælpe dig...:)

Brugbart svar (6)

Svar #2
29. april 2008 af Marabou (Slettet)

Det er ofte man der sker osmose og diffusion i naturen. Hvis man f.eks. strør salt på ukrudt kan ukrudtet dø.
Grunden er at når man strøer salt ud over ukrudt, trækkes væsken ud af ukrudtet og den vil derfor dø. (Jo større saltkoncentrationen er, jo mere væske vil der blive trukket ud af ukrudtet)

Et andet almindeligt sted at udnytte osmose/diffusion er når man salter eller sylten. Når man bruger saltning eller syltning som konserveringsmidler, er koncentrationen så meget at det hæmmer bakterievæksten, og det kan dermed holde sig længere

Alle menneskers øjne er lettere våde og vandet i øjnene er lettere saltet, det kan man f.eks. smage når man græder.
Når man bader med øjnene åbne – enten i saltvand, ferskvand eller chlorvand, er saltindholdet i tårevæsken og i det vand man bader med forskelligt. Dermed ’udtørre’ øjnene, fordi de altid vil prøve udligne koncetrationsforskellen af salt i vandet og i øjet

Skriv et svar til: BIOLOGI OSMOSE

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.