Biologi

Diffusion og osmose

18. maj 2008 af Mussy06 (Slettet)
Nu har jeg læst om de to ting i, Biologi til tiden, BIOS, RAM på biologien og basisbog i/for biologi, og jeg forstår stadig ikke, hvad diffusion og osmose er. Er der nogle, som gerne vil forklare på en meget forstående måde, da jeg kun er folkeskoleelev.

På forhånd tak.

Brugbart svar (1)

Svar #1
18. maj 2008 af Stenalt (Slettet)

Diffusion er bevægelser af molekyler mod en lavere koncentration... F.eks. hvis du har et vandkar hvor koncentrationen af salt er høj et sted vil molekylerne "vandre" mod de steder hvor koncentrationen er lavere...
osmose er diffusion af vand... Er saltkoncentrationen på en side af en membran (f.eks en cellemembran) højere udenfor end indenfor vil det sige at vandkoncetrationen er lavere uden end inde... Da membranen ikke så let lader salte passere vil der ske en diffusion af vand fra cellens indre (med høj vandkoncentration) til det ydre (med lav saltkoncentration) for at udligne forskellene.. Herved dannes det der kaldes osmotisk tryk... Osmose er altså bare diffusion af vand...

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. maj 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Osmose er diffusion af et opløsningsmiddel. I biologiske processer er det OFTEST vand, men det KAN i princippet være andre opløsningsmidler.
Osmose foregår gennem en semipermeabel (halvgennemtrængelig) membran, der lader opløsningsmidlets molekyler passere, men ikke det opløste stofs molekyler.
Kilde: Gyldendals Online Leksikon http://www .gyldendalsleksikon.dk

Svar #3
19. maj 2008 af Mussy06 (Slettet)

#1, mange tak for dine meget venlige beskrivelse af osmose og diffusion, så har jeg da endelig forstået det, eftersom jeg skal op i dt.
Mange tak igen.

#2, tak for ekstra oplysninger.

Hav en god dag.

Skriv et svar til: Diffusion og osmose

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.