Biologi

Cellecyklus på c-niveau?

16. juni 2008 af koalaguffen (Slettet)
Hej alle eksamensplagede mennesker :)
Jeg skal til biologi eksamen på onsdag d. 18., og fandt nu pludselig nogle (mangelfulde!) noter omkring en celles cyklus. Jeg har en meeget distræt lærer som nogle gange kører helt ud på et sidespor i timerne, så jeg ville høre, om der er nogen der ved, om cellecyklus er normalt pensum på biologi c-niveau?
og hvis nogen har en kort forklaring cellens cyklus, vil jeg meget gerne høre den :)
På forhånd mange tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2008 af pianoforte (Slettet)

Ja, det er meget normalt på c-niveau.

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. december 2009 af hasun (Slettet)

cellecyklus, en celles livsløb fra den opstår ved deling (mitose) af en modercelle, til den selv ved deling bliver ophav til to nye celler (datterceller). Den første periode efter celledelingen benævnes G1-fasen, hvorunder cellen vokser ved dannelse (syntese) af de proteiner, lipider og andre indholdsstoffer, der kendetegner den pågældende celletype. Derefter følger S-fasen, hvorunder cellen replikerer (dvs. kopierer) sine DNA-molekyler. I den følgende fase, G2-fasen, vokser cellen yderligere, inden den går ind i mitosefasen (M-fasen), hvorunder DNA-molekylerne (i form af kromosomerne) deles i to identiske portioner, og cellens cytoplasma deles mellem de to nye datterceller (se også celledeling).

Cellecyklus er grundlaget for vækst af en flercellet organisme eller en population af encellede organismer og omfatter et stort antal delprocesser, der er underlagt et kompliceret styresystem med indlagte kontrolpunkter, hvor feedback-information om delprocessernes forløb opsamles, og hvor cyklus standses, hvis delprocesserne ikke er forløbet planmæssigt, eller hvis cellens livsbetingelser forringes.
 


Skriv et svar til: Cellecyklus på c-niveau?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.