Historie

Religionskrige og enevælde

22. juni 2008 af AnneSofie2000 (Slettet)
Hej! Jeg sidder og læser på eksamen til imorgen, men jeg kan ikke få overblik over situationen mellem 1400-1800 i Europa, med alle religionskrigene, enevælde og ændringer i samfundsstrukturen... Er der måske nogle derude der kan give mig et par highlights?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2008 af Da-ted (Slettet)

Vi starter i 1453 med erobringen af Konstantinopel og hundredeårskrigens afslutning:)

1453+ : urbanisering (dvs. folk flytter til byerne og starter håndværk hvilket førte til fremgang for byerne. Især de Norditalienske og NOrdtyske.. Velfærden førte til interesse for antikken)
Fornuften sættes i højsædet.
-Statsmagten styrkes pga de øgede skatter og større borgerskab samt ridderens faldende slagstyrke på slagmarken.

I starten af 1500-tallet ville katolikkerne blære sig (tsk.. latinoer) og begyndte at bygge en ny kirke i Rom- Peterskirken. Den var og er pæænt stor og var mindst ligeså dyr.. Faktisk fandt den katolske kirke sig næsten i sammen situation som DR med deres nye byggeriprojekt:D.. Kirken fandt dog snart på råd: Afladsbreve... Alle de mange helgener havde jo været så gode mod deres næster at kirken havde overskud af gode gerninger (elsker kristendommen haha) så de kunne jo sælge dem til de troende der dermed også kunne hjælpe guds trofaste tjenere med deres gudsvelbehagelige (og realpolitisk værdifulde?) peterskirke.. Det gad Luther ikke efter han rent faktisk satte sig ned og læste biblen.. Han smed 95. teser op på en kirkedør i Wittenberg (og sendte dem til sine venner og nogle ærkebisper rundt omkring) og så belv han ellers bandlyst.. Den tysk-romerske kejser forsøgte at gå i krig og få lukket kæften på den frække munk men nordtyske fyrster beskyttede ham. Det var i 1517. I 1536 blev DK af realpolitiske årsager ligeledes luthers-protestantisk og det samme for England i 1534 (i al fald protestantisk)..

Den gode og magtliderlige katolske kristne kirke ønskede dog ikke at se halvdelen af sit indkomstsgrundlag sådan lige forsvinde ud i det blå. De igangsatte en modreformation (midten af 1500-tallet) hvor det blev fastslået at præsterne skulle være nogenlunde okay uddannet.. Derudover satte de inkvisitionen igang og oprettede de gode jesuittere. (1540) Egentligt var de superkatolikker.

Trediveårskrigen startede i 1618 og sluttede i (sjovt nok) 1648. I den periode kæmpede europas stater om religion og magt. Mest magt. Tydeligst ved det faktum at den katoslke frankrig gik idn på protestanternes side.. meh.. Frankrig og Nederlandene kommer stærkt styrkede ud af krigen. Den suveræne fyrstestat er nu der magtbalancen ligger. (Afgjort ved den Westfalske fred)

Dette førte i sidste ende til enevælden. I Frankrig gennem en bevidst centralisering og i DK efter et pinligt nederlag til Svensken hvor kongen gav adelen skylden og brugte det som undskyldning til at lade borgerne udråbe ham til Enevældig.. Skrev det endda ind i en lillebitte lov.. Den eneste af slagsen. Skete i 1643-1715 (solkonge) og 1660-1665 (enevælde og kongelov i DK)

Samtidig underskrev Vilhelm af Oranien Bill o' Rights og accepterede dermed at være parlamentets bitch.. :D Håber du kunne bruge noget af det

Skriv et svar til: Religionskrige og enevælde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.