Samfundsfag

AT - republikflugt fra DDR

22. februar 2009 af sa-svendsen (Slettet)

Hej alle.

Jeg skal, som så mange andre, til at skrive AT.

Jeg skriver i tysk B og samfundsfag A om republikflugten fra DDR til BRD. Jeg har en overordnet problemformulering, der hedder Hvorfor begik DDR-borgerne republikflugt?.

Jeg har styr på mine tyskfaglige problemstillinger, men mener stadig, at jeg mangler en samfundsfaglig. Inftil videre har jeg en, som handler om, hvilke ideologiske forskelle, som kunne ligge til grund for flugten. Synes dog jeg mangler én, hvor jeg kan inddrage noget statistik e.l..

Min vejleder har foreslået mig at tage en sociologisk vinkel på den næste problemstilling, men personligt foretrækker jeg dog noget politisk/økonomisk.

Nogle forslag?

...og er der nogen, som har forslag til hjemmesider (eller bøger) med brugbar statistik over samfundforholdene i, eller flugten fra DDR ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2009 af danielruhmann (Slettet)

Hmmm, interessant tema.
Hvilken periode arbejde du med? Første del af tiden efter opdelingen af Tyskland eller tiden fra 1959-61, hvor murens oprettelse rykkede tættere på?

Politisk: Marktwirtschaft kontra Planwirtschaft? Her med henblik på muligheden for at skille sig ud i mængden. Muligheden for at gøre karriere. Muligheden for at være frit tænkende. Muligheden for at udfordre sig selv.


Statistisk materiale har jeg masser af. Hvad søger du da specielt?


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. februar 2009 af TEXSBR (Slettet)

Hejsa!

Jeg står med stort set samme problem som "sa-svendsen" med hensyn til AT opgaven, og samme problemstilling(stort set).

Danielruhmanns: Jeg personligt prøver at holde mig til første del af tiden efter opdelingen af Tyskalnd, men regner samtidig med, at trække et parallel med den tids politik op til nutiden, og vil prøve at evt finde en sammenligning med et andet system der kunne minde om den fra Tyskalnds splittelsesperiode.

Og leder også efter alt det materiale jeg kan få fat på, bøger, internet sider, rapporter, anmeldelser ect. - også gerne nogle statistiske bøger af en art, ville være til hjælpe.

På forhånd mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. februar 2009 af danielruhmann (Slettet)

Hejsa,

Der burde være nok bøger omkring det tema. Fortæl kort, hvilke I allerede har fået fat i? Så behøver jeg ikke at liste unødvendige op.

Hjemmesider er der også nok af. Prøv med søgeordene "Flucht aus der DDR", (mauerbau Flucht ) "in den westen geflüchtet" og "republikflucht".

http://www.berlinermaueronline.de/geschichte/flucht.htm
http://www.chronik-der-mauer.de/index.php/de/Media/TextPopup/id/774841/oldAction/Index/oldId/783138/oldModule/Start/page/0
http://www.berlinermaueronline.de/archiv/mauerbau.htm

En perspektivering op til nutidens Tyskland ville efter min mening være for stor og omfattende opgave for en lille opgave, som AT-opgaven er. Det er selvfølgelig relevant at se på tal, der viser, at mange vesttyskere fortryder, at Østtyskland er blevet en del af Tyskland, eftersom det har kostet og stadig koster mange penge i subventioner.
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. februar 2009 af Munck (Slettet)

Hvis du skal have en økonomisk vinkel skal du jo kigge på ting som økonomisk vækst, arbejdsløshed, lønninger og inflation.

Hvis vi nu antager at den økonomiske væskt var højere i BRD, at arbejdsløsheden var lavere og de reale lønninger højere (nok en rimelig antagelse), samtidig med at vareudbuddet var større i BRD, så har du allerede et par grunde til at folk syntes bedre om BRD end DDR.

Det er nogen af de samme grunde til at folk flygter i dag også, f.eks. bådflygtninge fra Afrika.

Politisk er det f.eks. ting som diktatur kontra demokrati, graden af individuel frihed, graden af overvågning og forfølgelse.


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. februar 2009 af Munck (Slettet)

Prøv evt. scholar.google.com og søg på nogle af de ting du mangler info om. Den finder artikler og nogen gange bøger.


Svar #6
23. februar 2009 af sa-svendsen (Slettet)

Tak for inspiration!

@danielruhmann:

Har du tabeller o.l. over forskellige økonomiske apekter, såsom vækst i BNP, betalingsbalance, inflation, lønudvikling, etc. for både BRD og DDR? Har bøger hvor der står masser af tal, men mangler noget, hvor det står samlet, og gerne over en længere årrække.

I øvrigt er det ikke så meget selve flugten jeg fokuserer på, men nærmere de samfundsforhold, som lå til grund for flugten.


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. februar 2009 af danielruhmann (Slettet)

Jeg har kun de tal, som du også kan finde på nettet. Dog skal man passe på med de tal - troværdighed findes ikke her. Tallene er blevet rekonstrueret. Læser du kilder, der mener, at DDR ikke gik konkurs men blev opløst af politiske årsager, finder du tal, hvor BNP-udvikling langt overstiger den, som de havde i Vesttyskland. Læser du kilder, der mener, at DDR var på en økonomisk afgrund, så vil du finde tal, der bevider om, at DDRs BNP ikke engang udgjorde 10% af BRDs.

Tal ville jeg i denne sammenhæng nødigt arbejde med.


Skriv et svar til: AT - republikflugt fra DDR

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.