Erhvervsret

pKs-værdi

22. marts 2009 af Alex3400 (Slettet)

Hej

Jeg skal forklare hvorfor pKs-værdien af en syre netop er pH-værdien i punktet halvvejs til det kendte ækvivalenspunkt.

Ækvivalenspunkt = 9,65 mL

Halvvejs til ækv. punkt = 9,65/2 = 4,825 mL

pH-værdien i dette punkt er 4,82

Nogen der kan hjælpe med at forklare det ?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. marts 2009 af HenrikThoke (Slettet)

Det kan du se ved at bruge bufferformlen :)

den siger at:

pH = pKs + log ([Base]/[Syre])

Det vil sige at du har pKs = pH hvor log ([Base]/[Syre]) = 0.
Log(1)=0, dvs hvor koncentrationen af basen er lig koncentrationen af syren.

når du ser på dine grafer med ækvivalenspunkter, er et ækvivalenspunkt netop hvor der ikke er mere syre (eller base alt efter hvordan forsøget er og du tegner det) :)
Halvvejs til ækvivalenspunktet må det altså gælde at du har lige så meget syre som base, og der kan du altså aflæse pH og ved den er lig pKa

Håber det hjalp

Henrik
 


Brugbart svar (2)

Svar #2
22. marts 2009 af mathon

når titreringen ER påbegyndt
foreligger en syre/base-ligevægt,
hvorpå kan anvendes

cb_formel = α*cs_formel

cs_formel = (1-α)*cs_formel
 

pufferligningen

pH = pKs + log(cb/cs)
og dermed
pH = pKs + log(α/(1-α))

for α = 0,5 haves

pH = pKs + log(0,5/0,5) = pKs


Svar #3
22. marts 2009 af Alex3400 (Slettet)

 Tak skal i have 

Det hjalp meget :)


Skriv et svar til: pKs-værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.