Dansk

Fortolkning af kim fupz' Læreplads

01. juni 2009 af Lasse6280 (Slettet)

Hej

Jeg skal op til examen i dansk her D.8 juni, hvis nogen har læst Læreplads og kan fortolke den så plz skriv og hjælp mig, er på barbund og gider ikke sidde med det hele aftenen inden examen

Det ville være dejligt med lidt hjælp, plz svar hurtigt (:


Brugbart svar (45)

Svar #1
02. juni 2009 af Sally24 (Slettet)

jeg sidder faktisk inde med en analyse af den .. (:
- skal lige finde den så kan jeg sætte den ind .


Svar #2
02. juni 2009 af Lasse6280 (Slettet)

#1

jeg sidder faktisk inde med en analyse af den .. (:
- skal lige finde den så kan jeg sætte den ind .

Det ville være helt vildt dejligt hvis du vile sende den ind (:


Brugbart svar (6)

Svar #3
08. juni 2010 af smukkerubin (Slettet)

sedder med den samme opgave og kunne virkelig også godt bruge noget hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2010 af Annni (Slettet)

hej jeg mangler en anlysere til en læreplads!! nogen der har en analyse der er lavt ? !! ville være en god hjælp 

tak på forhånd!! 


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2011 af læreplads (Slettet)

kunne virkelig også godt bruge en analyse af " En læreplads". Hvis der er nogen der har en må i meget gerne ligge den ind. Tak


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. maj 2015 af Sharifow

Held og lykke

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. juni 2015 af loui407j (Slettet)

Hvor kan man finde teksten ''Læreplads''?? Kan ikke finde den nogen steder, hvis nogen af jer vil sende et link. Ville det være super:) Min tvilling skal bruge den, hun skal læse den


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. juni 2015 af Sharifow

Analyse af Læreplads af Kim Fupz Aakeson

Resume
Novellen handler om en dreng der skal have en læreplads, og faderen skaffer ham en på et værksted, da det er en af fars venners. Da sønnen får pladsen bliver han ikke begejstret, og det pisser hans far af.
Efter at sønnen kom hjem fra ”arbejde”, brokker hans far sig over ham og han flipper ud på sønnen, så datteren og moderen begynder at græde, sønnen svarer faderen igen og faderen bliver fuldstændig sindssyg og efter diskussionen lader far som om der ikke er sket noget.

Forfatterbaggrund
Kim Fupz Aakeson er født i 1958 i København og opvokset i Hvidovre og Albertslund, han har taget en HF på Vallensbæk Gymnasium, hvorefter hvor han har haft mange udenlandske rejser.
Han har været freelance illustrator, men efter har han skrevet mange børnebøger, noveller og romaner. Han har også skrevet novellefilm og spillefilm efter han tog afgang fra filmskolens manuslinie.
Kim Fupz Aakeson er en meget produktiv forfatter. Han skriver tekster inden for mange forskellige genrer – lige fra romaner, noveller, børnebøger og drama til filmmanuskripter.

Genrebestemmelse
Det er en novelle, fordi teksten er lyrisk ( Følelsesbetonet, stemningspræget ), da moderen og datteren står og græder og faderen og sønnen kommer op at skændes
og da de så viser deres følelser.

Tema:
1. Den drejer sig om følelser og taknemmelighed, fordi igen er det meget følelserne der bliver fortalt om og de bliver uvenner næsten hele vejen igennem novellen.
2. Faderen og moderen, moderen er meget omsorgsfuld og tænker på de andre, imens faderen er meget egoistisk og er ligeglad med hvordan f.eks. sønnen har det og han tænker kun på sig selv.

Kompositioner:
Den er opbygget sådan stille og roligt, så det kommer som historien bliver fortalt. Da man hører han får lærerpladsen og faderen bliver sur osv.
Men der er også flashbacks, det kan man se på at faderen siger at han har puttet forkert brændstof på og man får et indblik på hvordan han klarer det på værkstedet.

Sproget
Sproget de snakker er normalt hverdagssprog, da det er en typisk almindelig dansk familie. F.eks. siger faderen ”Jeg skaffer dig en læreplads, og du syntes, det er … okay?”


Personkarakteristik:
Der står ikke rigtig noget om sønnens udseende, men der kommer en diskussion mellem faderen og sønnen hvor der står at sønnen plejer, at gøre hvad faderen siger. Det er drengen er træt af, så han går imod faderen og siger sin mening. Sønnen er også meget ligeglad med faderen og fordi han koncentrere sig for meget om sønnen, og han har ikke lov til at være teenager. Han står fast ved sig selv og har sin egen mening, gider ikke finde sig i lort fra andre mennesker. Jeg opfatter sønnen som meget udadvendt, kan godt lide at være sammen med venner.


Miljøkarakteristik:
Han lever som en teenager i Danmark, han er ikke rig og heller ikke fattig. Jeg tror de lever i et parcelhus et sted på Sjælland, måske et sted i København, fordi de er en familie med fire mennesker og de lyder i hvert fald ikke som nogle overklasses mennesker, jeg tror heller ikke de er fattige. Personerne der er med er meget viljefaste, og går efter hvad de syntes er rigtigt, og de er ligeglade med andre. Den foregår i nutiden, og beskriver tiden den er skrevet i.

Synsvinkel
Det er en jeg fortæller, fordi sønnen fortæller om sine følelser og han fortæller om sine oplevelser osv. Han fortæller f.eks. ”Det var ret okay. Hansi kendt jeg jo lidt i forvejen……”, her fortæller han historien og om hvad han syntes.

Hensigt:
Personlig mening:
Jeg syntes den var ok, men lidt langtrukken fordi den havde ikke rigtigt noget spænding. Jeg syntes de var meget specielt at faderen reagerer sådan på sønnen. Det er ikke lige en novelle jeg ville anbefale, fordi den er så kedelig

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. april 2019 af MarkNatur

Hvordan gik det? Hvad fik du af karakter?

Mvh. Mark


Skriv et svar til: Fortolkning af kim fupz' Læreplads

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.