Biologi

Det uspecifikke og specifikke immunforsvar

08. december 2009 af gumsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder med SRP, og er igang med en udredning omkring immunforsvaret, men der er noget jeg ikke helt forstår.

Min biologibog nævner noget med to molekyler der er vigtige for genkendelse og igangsætning af den rette immunreaktion: MHC-1 og -2. Der bliver også nævnt noget med antigener og T-dræberceller osv. Men hvor placerer jeg alt det? Under det uspecifikke eller det specifikke immunforsvar?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2009 af roterendefisikasketten (Slettet)

MHC-1 præsenteres af alle celler undtagen erytrocytter, mens MHC-2 kun præsenteres af egentlige antigenpræsenterende celler... Begge præsenterer således til det specifikke og uspecifikke immunforsvar.. T-dræber celler er en del af det specifikke immunforsvar... Overordnet er lymfocytter en del af det specifikke immunforsvar mens granulocytter og makrofager er en del af det uspecifikke...


Svar #2
08. december 2009 af gumsen (Slettet)

 Okay.. Hmm... Jeg skal lige have noget på plads...

Kan makrofagerne godt klare de fremmede mikroorganismer selv? Og er det når de IKKE kan det, at det sendes videre til det specifikke immunforsvar?

Åh, hvor er det svært!


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2009 af roterendefisikasketten (Slettet)

Nej vil mene at granulocytterne herunder den neutrofile granulocyt er overordentlig vigtig for det uspecifikke forsvar... makrofagen spiller en vigtig rolle for at inducere inflamation gennem en lang række cytokiner, bl.a. TNF-alfa, IL-1 og IL-6... Du skal også huske at det specifikke forsvar i høj grad gør brug af det uspecifkke... Det er jo f.eks. neutrofile granulocytter der skal fagocytere organsimer med antistoffer hæftet på...


Svar #4
08. december 2009 af gumsen (Slettet)

 Jeg ved ikke om jeg forstår, så jeg spørger lige lidt mere opklarende:

Vi er enige om, at det uspecifikke immunforsvar selv fanger og ødelægger indtrængende organismer... Ikke?
Det er så hvis det uspecifikke immunforsvar ikke selv kan klare angrebet, at det specifikke immunforsvar aktiveres.
Tager det spec. immu. så over fordi at det usp. immu. ikke kender den indtrængende organisme?

Hvis du forstår?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. december 2009 af stud.med (Slettet)

Hvis du vil have en uddybende forklaring af immunforsvaret og dets funktion har jeg skrevet en redegørelse der ligger under min profil. Sidst i denne har jeg forklaret et almindeligt infektionsforløb og hvad der sker hvis man inficeres med en bakterie bl.a. med det specifikke og det uspecifikke immunforsvar.

Kort forklaring til dit sidste spørgsmål er at ja, det uspecifikke immunforsvar  kan selv detektere og destruere en fremmed organisme af de simple typer (simpel bakterie uden nogen form for forsvarsmekanismer) plus hvis det er i meget små mængder, men hastigheden hvorpå det sker er meget meget langsom. Det specifikke immunforsvar sparker så at sige liv i det uspecifikke hvorefter processen kører langt hurtigere end før samt tilkalder endnu flere af de neutrofile granulocytter som #3 forklarer. Yderligere stor det specifikke for via brug af det uspecifikke at nedbryde komplekse bakterier og andre patogene organismer. Men som sagt, uddybende svar står i min redegørelse.


Skriv et svar til: Det uspecifikke og specifikke immunforsvar

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.