Biologi

Osmose i kartoffel - HASTER!

13. december 2009 af Gigahero (Slettet)

Jeg har lige haft en eksamenstest i osmose i kartofler her i fredags. Mine 2 kartoffelskiver, som havde været i reagensglas med saltopløsninger på 3 og 5 %, tabte sig med mellem 20 og 30 % i vægt. Det betyder, at en del vand er sivet ud af kartoflen. Det skulle den efter sigende havde gjort for at udligne saltkoncentrationsforskellene. Der er en mindre saltkoncentration i kartoffelskiven. Omkring 1 %, fandt jeg ud af, jeg håber, at det er rigtigt. Jeg havde et indtryk af, at vandet må sive ud fordi, at der skulle mere til saltopløsningen, men den har jo en større saltkoncentration end kartoflen, hvor vandet er sivet ud. Det betyder, at vandet siver ud af kartoflen, for at kartoflen kan få en større saltkoncentration. Hvordan? Jeg blev lost i min rapport pga. dette.
 

Jeg skal forsvare min rapport om dette emne i morgen ;)


Brugbart svar (3)

Svar #1
13. december 2009 af habbomus (Slettet)

Altså ved 1% burde der ikke ske noget fordi, saltkoncentrationen i kartoflen er 0,9%. så der vil hverken komme noget ind eller noget ud!. fordi det er lige med omgivelserne!


Svar #2
14. december 2009 af Gigahero (Slettet)

Tak for dit svar ;)

Det, jeg bare ikke forstår, er, at når en kartoffel er i en saltopløsning på 5 %, så kommer vand ud af kartoflen. Der er jo, som sagt, en mindre saltkoncentration i kartoflen, så derfor virker det bare logisk i mit hoved, at der skulle komme noget fra saltopløsningen og ind i kartoflens celler, i stedet for, at kartoflen skulle afgive noget. Det er jo kartoflen der mangler salt for, at der ikke er forskel på saltkoncentrationerne.


Svar #3
14. december 2009 af Gigahero (Slettet)

Det betyder ikke noget mere ;) Jeg havde forstået det ordentligt, og jeg fik 10 :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. december 2009 af habbomus (Slettet)

Hehe fik også 10 fra min:D


Skriv et svar til: Osmose i kartoffel - HASTER!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.