Biologi

OSMOSE! HJÆLP!!!!

26. januar 2010 af Rebecca001 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej :)

Jeg er en pige som går i 1.g på gymnasiet og har et problem. Det handler om at jeg til i morgen skal skrive en rapport om osmose og et slags kartoffel-forsøg vi lavede i timen for noget tid siden. Problemet er at det er så laaang tid siden og kan næsten ikke huske så meget om det, og så håbede jeg lidt på om der var nogle der ude der ligesom kunne få skubbet mig lidt i gang ;)

1. Hvád er en osmose? (for når jeg skirver det op på google, kommer der alt muligt frem med noget diffusion som jeg heller ikke er helt sikker på jeg ved hvad er? Kan der være rigtigt at molekylerne er i bevægelse?) I hvert fald: Hvad er osmose? (helst svar på en let måde)

2. Hvordan passerer sukkeret gennem en cellemembran? (jeg ved at der er nogle molekyler der kan komme igennem og andre kan ikke... alt det er jeg klar over) Kan det være gennem det der hedder kanalprotein?

3. Hvad kan man fortælle ud fra det kartoffelforsøg man har lavet? Hvad er der sket når kartoflen vejer mere og også er vokset? Og hvad er det sket når den vejer mindre og er skrumpet lidt?

4. Hvad mener man når man siger høj og lav koncentration? (kan i forklarer det ud fra kartoffelforsøget?

5. Hvad er det osmotiske tryk for noget?

Håber i kan svare på de svære spørgsmål. I er virkelig mit sidste håb.

Mvh Rebecca


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar 2010 af M_Malling (Slettet)

1. osmose er diffusion af vand. alt vandrer ned af sin egen koncentrationsgradient. det gør vand også, det hedder osmose.

2. sukker kan ikke komme igennem en celle membran, det er for stort. så det kommer igennem en tranportør. dette kræver lidt energi og det får den typisk ved at hive en ion med sig f.eks. Na. så det er faciliteret diffusion.

3. hjeg kan ikke sige dig hvordan dit forsør gik. men jeg kan sige at når kartoflen svulmer op er det fordi den har trukke vand ind i sig fordi der er større ionkonc. inde i kartoflen. når den skruper der der højere konc. uden for kartoflen.

4. den burde lidt give sig selv.

5. jeg kan ikke lige huske den helt rigtige definition og det er lidt svært at forklare.


Svar #2
27. januar 2010 af Rebecca001 (Slettet)

 ok, ellers tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: OSMOSE! HJÆLP!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.