Kemi

Finde frem til en syntese af benzoesyre

01. marts 2010 af Gold (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg laver en opgave om en syntese af benzoesyre. Her skal jeg komme ind på, hvordan jeg kan komme frem til en mulig syntese.. Altså ved at se opbygningen af benzoesyre og derfra finde lignende stoffer som kunne indgå i reaktioner til reaktionen.. Har prøvet lidt selv og søgt lidt og faldt over ordet "retrosyntese"..?

Er der nogle af jer, der kan hjælpe mig med dette begreb eller andre metoder som gør at man kan finde frem til organiske synteser?

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. marts 2010 af Darwin (Slettet)

Retrosyntese er en fin måde at finde frem til en mulig syntesevej for en kompleks forbindelse. Her går man ind og betragter produktet og arbejder "baglæns", indtil man ender ved udgangsstoffer, der er kommercielt tilgængelige.

For benzoesyre er det dog ikke nødvendigt. Benzoesyre kan simpelt syntetiseres ved fx at blande toluen (eller lignende alkylbenzener) med kaliumpermanganat - stoffer der er lettilgængelige.


Svar #2
01. marts 2010 af Gold (Slettet)

Okay, det lyder meget fornuftigt. Hvis du har tid, kan jeg så måske om ca. 10 min få lov til at sende dig det stykke jeg har arbejdet på og du kunne måske vurdere, om det giver mening? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. marts 2010 af Darwin (Slettet)

Jeg har desværre ikke tid nu. Hvis du vil, kan du vedhæfte dokumentet til dette indlæg; så kan andre muligvis vurdere det. Ellers kigger jeg på det når jeg igen får tid i morgen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. marts 2010 af dnadan (Slettet)

Læg det herop, så kan andre kemikere hygge os lidt med det :-)


Svar #5
01. marts 2010 af Gold (Slettet)

Okay, tak det skal jeg gøre, selvom det bare er en lille smule :)

Og tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. marts 2010 af Darwin (Slettet)

Der er nogle fejl i reaktionsskemaerne under pkt. 3. Dog har du fat i noget af det rigtige. To benzaldehyd-molekyler kan (ved hjælp af OH- nukleofil) disproportioneres til benzoesyre og benzylalkohol (Cannizzaro, 1853).


Skriv et svar til: Finde frem til en syntese af benzoesyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.