Biologi

Blodtypesystemer!

22. marts 2010 af Saraoa (Slettet)

 Hej. Nogen der kan hjælpe mig med følgende spørgsmål?, da det desværre ikke er noget der står i min egen biologibog.

• 1) Hvad er forskellen på rhesuspositiv og negativ?

• 2) Hvad sker der hvis en negativ føder et positivt barn? Begrund svaret

• 3) Hvad sker der hvis en positiv føder et negativt barn? Begrund svaret

• 4) Hvorfor er det vigtigt at vide hvilken type man er?

• 5) Hvad sker der hvis en A får blod fra en O?

• 6) Og hvis en AB får blod fra en B?

• 7) Hvilken blodtype er universaldonor, og hvorfor?

• 8) Hvilken blodtype er universalmodtager, og hvorfor?
 

Eventuelt skriv nummer udfra jeres besvarelser :)

Vh Sara


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. marts 2010 af stud.med (Slettet)

For at besvare dine spørgsmål skal du tænke på hvad AB0 og Rh+/- dækker over...tænk på at immunsystemet danner antistoffer overfor ALT det ikke kender, altså alt fremmed. A, B og Rh dækker over sukkerstrukturer der sidder på overfladen af de røde blodlegemer (og alle andre celler i kroppen for den sags skyld) og hvis immunforsvaret finder en sukkerstruktur den ikke er bekendt med dannes der antistoffer mod denne. En patient med type 0 har ingen af A eller B strukturerne og har derfor dannet antistoffer mod både A og B. En patient med type AB har begge sukkerstrukturer i forvejen og vil derfor ikke danne antistoffer mod A eller B. Rhesus-systemet skal ses på samme måde, men reaktionen på forkert blodtype-transfusion ses først her anden gang at patienten får forkert blod (se nederste afsnit hvis du er interesseret i hvorfor).

Hvis du ser det ud fra ovenstående er det ikke så svært. Modtagere skal have blod af en type de ikke har antistoffer mod og donorer må kun give blod til patienter der har samme type antistoffer som dem selv.

Et lille extra hint til 2 og 3 er, at der ved fødsel ofte forekommer en eksponering af fostrets blod over i moderens blodbane...ligesom en normal blodtransfusion.

Prøv at komme med nogle bud, så skal vi nok rette det til hvis det er forkert.

Nedenstående er blot lidt ekstra der forklarer en af de små mærkværdigheder ved AB0 kontra Rhesus, og har ikke noget at gøre med dine besvarelser. Men det giver gode point hvis det medtages i en rapport...HVIS du selv forstår det, vel at mærke.
En ekstra lille finurlighed er at man fra barnsben allerede har antistoffer mod de sukkerstrukturer fra AB0 systemet man ikke har, mens man mht Rhesus-systemet først danner dem når en Rhesus negativ exponeres for Rhesus positivt blod. Med andre ord, hvis du udsætter en person hvis immunforsvar aldrig har set "fremmed blod" for fx en type A blod når personen selv er type 0 vil der komme en kraftig reaktion på dette, men hvis du udsætter en Rhesus negativ for Rhesus positiv blod vil reaktionen først komme når personen får Rhesus positivt blod igen. Hvis du kender lidt til immunforsvarets virkemåde ved du at man som ved Rhesus-systemet først skal udsættes for det fremmede før man kan danne antistoffer mod det og dermed danne et respons. Svaret på hvorfor man så fra barnsben af har antistoffer mod de AB-strukturer man ikke har i sit blodsystem når kroppen aldrig har set andre blodtyper er fortsat ukendt, men det formodes at være bakterie-kulturer i barnets tarm der har overflade-strukturer der minder om AB0 systemet hvorfor immunforsvaret så kan danne antistoffer ud fra disse.


Skriv et svar til: Blodtypesystemer!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.