Biologi

Insulin & diabetes Hjælp haster!!

09. juni 2010 af Marl1234 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hi alle, jeg har til eksamen fået til opgave at:

1. Gør rede for hvor vi får kulhydrater fra kosten i

2. Redegør for glucoses betydning i kroppen

3. Forklar hvordan insulin dannes hos mennesket samt dets reguleringsmekanisme

4. Beskriv nogle diabetestyper

Jeg har sådan nogenlunde styr på 1eren, og 4eren er vel bare at man skal fortælle lidt om diabetes mellitus type 1+2? (så vidt jeg ved, er der kun de to typer diabetes?)

De resterende 2 spørgsmål kan jeg ikke helt finde ud af. Nogle kloge hoveder derude der vil gøre mig den tjeneste at forklare lidt?

Svar påskønnes! hurtigst muligt tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2010 af Quijote (Slettet)

Bedst hvis du åbner din biologibog og slår op i registret på glukose. Jeg er sikker på der står flere afsnit om det, dets virkning, opbygning osv.

Men som det første, så bruger kroppens celler det som energi.

Til sprg. 3 så skal du komme ind på bugspytkirtlen, for det er derfra insulin udskilles.Ligeså snart du indtager et måltid, så regestreres det, idet din blodglukose stiger. For at sænke den igen, udskilles insulin, der hjælper glukoserne med at blive optaget.

Sådan er det meget overordnet. Men du skal nok også komme ind på de langerhanske øer i bugspytkirtlen og alfa+beta-celler osv. Det er så vidt husket, betacellerne der udskiller insulinen.

Men det står alt sammen i dine bøger. Det er jeg 100 på!


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. juni 2010 af Bankier (Slettet)

ad 2 glucose er brændstof til kroppen.

ad 3 Insulin syntetiseres ( dannes)  i b -cellerne i pancreas ( bugspytkirtlen) i de Langerhanske øer.

Tænk på  glykogen lagrene.  Glykogen er organismens glucose lager.  Insulin øger musklernes glukose-optagelse og aktiverer muskelcellernes lagring af glukosen som muskelsukker (glykogen).

Glykagon er et hormon, som også dannes i bugspytkirtlens alfa celler. Dette virker katabolisk på glykogen, som nedbrydes til glukosesom øger blodsukkeret.

Insulin er altså tilsvarende anabolisk som beskrevet ovenfor.


Svar #3
09. juni 2010 af Marl1234 (Slettet)

Tak for jeres svar!

Lige et til hurtigt spørgsmål til.

Til 1eren, skal jeg så komme ind på madpyramiden eller kulhydraternes monosaccharider, disaccharider og polysaccharider?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. juni 2010 af Bankier (Slettet)

Ved godt det ikke er mig du spørger, men du kunne sagtens komme ind på foskellige kulhydrater og bindingstyper.

 - hvilke kan menneskets organisme nedbryde?

ex β-1,4-glucosidbindinger   i celulose kan mennesker ikke nedbryde

alfa 1,4 bindbindingerne kan mennesker nedbryde


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. juni 2010 af Quijote (Slettet)

Altså det er vel fint nok hvis du kommer ind på hvor i madpyramiden man finder kulhydraterne osv. Men det ville måske være ok bare at nævne hvilke slags fødevarer du får det fra.

Ja, du kunne også komme ind på monosaccahrider osv. Det med at polysaccarider tager længst tid med at blive fordøjet, fordi de er lange polymerere af monosakkarider. Derfor skal de "hugges" i mindre stykker (dvs. til monosaccarider) før de kan fordøjes :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. juni 2010 af Bankier (Slettet)

ovenstående forkortes til  GI-indeks  ( glykæmisk indeks)


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. juni 2010 af Quijote (Slettet)

#5 fordøjes --> Optages!


Svar #8
09. juni 2010 af Marl1234 (Slettet)

Taak! Alle jeres svar er brugbare :D


Skriv et svar til: Insulin & diabetes Hjælp haster!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.