Biologi

Osmose over vandpestcellens membran

08. september 2010 af ceciliep4 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg har et spørgsmål i biologi jeg simpelthen ikke kan svare på... kan nogle hjælpe mig??
Slik, marmelade og lignende konserveres med sukker. Sild kan konserveres med salt. Forklar hvorfor bakterier og svampe ikke kan leve og formere sig i varer, der er behandlet på disse måder.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2010 af Bankier (Slettet)

Det som sker ved konservering med salt og sukker er, at man udnytter den bevægelse af vand, som vilforegå over en semipermeabelmembran, som bakterier har. Hvis der i ex en flakse ketchup er en koncentration af salt  der er 5 gange så stor som i en bakterie, så vil den væske inde i bakterien vandre mod ketchupen - resulterende i, at bakterien skrumper og tilsidst dør. Da der er stor koncentrationsforskel af både sukker og salt vil der være et stort osmotisktryk fra væsken i bakterien mod membranen. 

Det er det samme der sker når man dærber tidsler i græsplænen eller på fortorvet med salt. Intracellulærvæsken i planteceller vandrer netto ud mod saltet for at fortynde.  


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2010 af timkxhff (Slettet)

Når en bakterie kommer ned i et glas med meget sukker eller salt i,

reagerer den ligesom ens anakonda reagerer - hvis man bader i en sø

i februar månede. Den skrumper ind, og bliver urimelig lille.

Forstil dig at du skal have en kop te.

Du kan godt lide at få sukker i teen, så du putter 14 spise-ske fulde sukker i.

Desværre viser det sig at det er for meget sukker, det er simpelt hent for klamt.

Du ærger dig, for det var det sidste tebrev, og der er 2 uger til den næste SU udbetaling.

Hvad dælen stiller man op?

SVAR: du putter mere varmt vand i koppen! Jo mere varmt vand du putter i, jo mindre bliver

indholdetaf sukker I FORHOLD til indholdet af te.

Så bliver teen mindre klam, og du kan nu holde ud at drikke den.

Det er DET OMVENDTE en bakterie gør i et glas med marmelade.

Bakteriens celle-membran er interesseret i at der er det samme indhold af sukker indeni bakterien

som uden-omkring bakterien.

Det er et problem - i et glas med marmelade - Her er der alt alt alt for meget

sukker udenom bakterien, som indeni.

Bakterien kan ikke putte mere sukker ind i celle-membranen,

så den bliver nødet til at HÆLDE VAND UD AF CELLE-MEBRANEN!!!!
 

Eftersom den så bliver tømt for vand, bliver den lille bitte.

En bakterie er en celle, og celle fungerer ikke når de er tømt for vand. De dør simpelt hent.

KONKLUSION: Celler er svag-pissere. Lidt for meget sukker, og de giver op.


Skriv et svar til: Osmose over vandpestcellens membran

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.