Biologi

Osmose

23. september 2010 af CMPVG (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er næsten færdig med min osmose rapport, men der er nogen spørgsmål jeg ikke kan finde ud af. Håber i kan hjælpe.

1. Hvilken saltkoncentration modsvarer koncentrationen af store molekyler (opløste stoffer) i?

2. ’Isotonisk vand’ indeholder salt der svarer til menneskekroppens cellers indhold af opløste stoffer. Hvorfor er det bedst at fx øjenskylning og sårrensning sker med isotonisk vand, og at fx organer (fx til transplantation) og kontaktlinser rengøres og opbevares i isotonisk vand?

3. Hvorfor putter man salt ved kartofler når de skal koges?


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. september 2010 af vejgeh (Slettet)

Forstår ikke spørgsmål 1, som om der mangler noget?

2: Fordi skylning med vand med for høj saltkoncentration vil trække vand ud af cellerne, og omvendt, altså påvirke cellernes saltbalance, hvilket strengt taget kan slå cellerne ihjel. Forkert saltkoncentration påvirker bl.a. enzymerne, som jo er livsvigtige. Bl.a. ved næseskylning (prøv det, det er faktisk meget rart bagefter :) ) skal saltkoncentrationen styres rimelig nøjagtigt, da man tydeligt kan mærke irritation af slimhinderne i næsehulen ved forkert saltkoncentration. Det samme gælder kontaktlinserne, øjenskylning, og dine andre eksempler, da disse organer ikke er beskyttet af huden.

3. Saltet trækker vand ud af kartoflen, så den bliver mere tør, som vi kender en kogt kartoffel kontra en rå kartoffel. Koges kartofler i vand uden salt kan du selv se forskellen.


Svar #2
23. september 2010 af CMPVG (Slettet)

Okay, mange tak :) Må desværre sige nej tak, til næseskylningsdelen :b 


Skriv et svar til: Osmose

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.