Dansk

Essay og fortællende novelle

24. november 2010 af Tobberthyk - Niveau: 9. klasse

 Hej!

Jeg er en 9. klasser, der i et stykke tid har gået og undret mig over, hvad forskellen på en fortællende novelle og et essay er. Jeg tror selv, at forskellen er, at der er flere spørgende sætninger og reflektioner i et essay, men jeg har svært ved, at finde en definition på en fortællende novelle. 

På forhånd tak :)


Brugbart svar (3)

Svar #1
24. november 2010 af SofiaNielsen (Slettet)

Jeg håber, du kan bruge dette svar, men lige de to genrer er også ret flydende :)

  et essay er en reflekterende tekst, hvor du med en undrende jeg-fortæller gennemgår et emne, fx at åbne døre (det kan virkelig være de værste emner en gang i mellem!)

"Første gang jeg så ordene ”åbne døre”, tænkte jeg på det som et metafor. Nogle gange kan det at tage et simpelt, lille valg jo sammenlignes med at skulle vælge, hvilken dør man vil åbne, når man ikke kender noget til rummet bagved.
Den tydeligste dør i mit liv er nok døren til min fars kælder. Den tydeligste trappe i mit liv er nok trappen, som starter bag døren, ned til kælderen. Min far bad mig alt.."

Bemærk, at indledningen skifter fokus fra at åbne døre til en specifik situation.. I slutningen behøver du ikke være præcis inde på hovedemnet igen, men teksten skal altså tage udgangspunkt i dette emne og må så drejes.. I dette essay slutter det med at forbinde slutningen til indledningen:

"Det er en kunst at beslutte sig og gribe mulighederne. Man forsøger så vidt muligt at undgå dårlige valg, men det handler vel i bund og grund egentlig bare om at beskytte sig selv."

En fortællende novelle er mere fiktiv i forhold til essayet. Det kan være en meget detaljeret novelle eller en novelle, hvor fortælleren spiller den største rolle fremfor det, der egentlig sker - dvs fortælleren fortolkning vægter meget.


Skriv et svar til: Essay og fortællende novelle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.