Biologi

sukkerstofskifte

03. januar 2011 af Jone (Slettet)

Hej alle

Er der nogen der kan hjælpe mig med at give en redegørelse af sukkerstofskifte i et menneskets krop? På forhånd. Mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2011 af Moderatoren

Beskriv så præcist som muligt hvad du har problemer med. Gør rede for hvad du ved og hvad du ikke ved. På den måde undgår du, at lektiehjælperen bruger tid på at forklare ting, som du i forvejen er bekendt med. Dette illustrerer også, at du har tænkt over opgaven, hvilket ofte giver hurtigere og bedre svar.


Svar #2
04. januar 2011 af Jone (Slettet)

Jeg tror ikke jeg kan formulere det mere præcist. Jeg ved faktisk ikke særlig meget (eller ikke noget) om sukkerstofskifte, det er derfor jeg spørger. Jeg har prøvet at google det, men har ikke rigtig fået et svar på det (synes jeg). Min opgave handler om diabetes,  så jeg søger en redegørelse for sukkerstofskifte i et menneskets krop (en biologisk forklaring på sukkerstofskifte). Jeg håber det hjalp. Jeg kan ikke beskrive det mere præcist. :)  


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. januar 2011 af roterendefisikasketten (Slettet)

#2 Du har ikke søgt godt nok, prøv evt. biblioteket... Det, du søger er blot at vi på en nem og overskueligt måde formidler noget, du selv er for doven til at finde ud af... Det gider jeg i hvert fald ikke...


Svar #4
04. januar 2011 af Jone (Slettet)

Jeg har prøvet at søge det alle steder, slået ordet op i medicinske håndbøger, leksikon osv. Hvis jeg vidste noget nyttigt om sukkerstofskifte, havde jeg aldrig spurgt om hjælp. Så du kan ikke sidde bag skærmen og bedømme mig (om jeg er dovn el. ej - det har du ingen viden om).

Men det er fint nok hvis du ikke gider hjælpe (jeg har sandelig heller ikke spurgt dig om hjælp).


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. januar 2011 af Booklover (Slettet)

Altså i 1g skrev jeg vist en opgave om glukoseniveauet i blodet ... jeg har indsat det jeg skrev fra dengang nedenfor ... ved ikke om det kan bruges, men håber det kan hjælpe lidt ;)

a) Kroppen tilføres næringsstoffer ca. tre gange dagligt i form af måltider (illustreres på figur 12).
Ved indtagelse af et måltid, optages næringsstofferne fra tyndtarmen til blodbanerne og lymfekarrene, til energianvendelse og lagring, hvor glukose i denne proces er den væsentligste energikilde. Imellem indtagelsen af måltiderne forekommer postabsorptionsfasen, dvs. en sultefase hvor kroppen må dække sit energibehov via oplagrede næringsstoffer. Her er det specielt fedtsyrer som er kroppens væsentligste energikilde, der er dannet ved spaltning af fedtstoffer og oplagret i kroppens fedtvæv. Kulhydrater er tillige en vigtig energikilde i postabsorptionsfasen, som er blevet nedbrudt til monosakkarider, optaget i tyndtarmens epitelceller, transporteret gennem blodbanen og en del er blevet deponeret som glykogen i leveren. Derfor kan kroppen frigøre glukose fra leveren ved glykogenolyse, hvor glykogenen nedbrydes til glukose, eller gluceneogenese, hvor der forekommer en syntese af aminosyrer og tillige frigørelse af glukose .
For at regulere kroppens energiforsyning mellem optagelses- og postabsorptionsfasen forekommer en hormonel påvirkning fra det sympatiske nervesystem. Her er det specielt hormonerne insulin, glukagon og adrenalin som har indflydelse .
I bugspytkirtlen forekommer flere af de hormonproducerende celler i de Langerhanske øer i den endokrine del af kirtlen. Disse Langerhanske øer er bl.a. opbygget af alfaceller, der producerer glukagon, og betaceller, som producerer insulin. Adrenalin produceres i binyremarven.
Insulin, som det også fremgår af figur 12, er reguleret af glukosekoncentrationen i blodet. Insulinudskillelsen påbegyndes via stimulering fra hormoner dannet i tarmkanalen, der under indtagelsen af et måltid aktiverer de endokrine celler i de Langerhanske øer, hvorved betacellerne begynder at producere insulin så snart sukkerkoncentrationen i blodet øges. Insulinen transporteres dernæst med blodbanerne og fordeles til kroppens celler, hvor det binder sig til receptorer på cellernes overflademembran. Herved påbegyndes dannelsen af glukosetransportører, bl.a. GLUT4 som er insulinpåvirket, der indbygges i cellens membran for dernæst at kunne transportere glukose fra blodet ind i cellerne. Denne proces skyldes, at glukose er et større molekyle som kun kan indtages i cellerne via faciliteret diffusion, bundet til en glukosetransportør. Derved bliver optagelsen af glukose i cellerne reguleret af insulin. Når glukosekoncentrationen falder, registreres dette af betacellerne, og hormonudskillelsen af insulin ophører, hvorved hormonet ikke yder påvirkning på kroppens celler mere og derfor nedbrydes. Derudover sørger insulin for, at der opbygges nyt glykogen i leveren når postabsorptionsfasen indtræder . Dette fremgår på figur 12, hvor man kan observere, hvorledes insulinniveauet stiger når blodsukkerniveauet forøges, og hvordan insulinniveauet tillige falder når glukosen er indtaget af cellerne, og insulinpåvirkningen reduceres.
I postabsorptionsfasen har hormonet glukagon en vigtig rolle, da det i modsætning til insulin skal øge nedbrydningen af glykogen i leveren og af fedtstof i kroppens fedtvæv for at frigøre glukose til blodbanerne . På denne måde holdes blodsukkerniveauet i kroppen hele tiden på ca. 5 mmol/L, således at cellerne ikke udsættes for større forandringer i energiniveauet (de har brug for et stabilt miljø for at kunne fungere optimalt, bl.a. vores hjerneceller, som næsten kun anvender glukose som energikilde).

Tror generelt du skal have fat i glykogenesen og gluceneogenesen ... prøv evt. Menneskets fysiologi, en rigtig god bog der beskriver dette mere dybdegående :)


Svar #6
04. januar 2011 af Jone (Slettet)

Mange tak. Jeg har søgt viden om det du er kommet ind på. Hvordan glukose fungere, blodkoncentrationen i blodet osv. og om insulin etc. har jeg læst om. Men er det du har nævnt, kaldet sukkerstofskifte? Jeg er blevet lidt forvirret.

Og den bog du nævner, beskriver den sukkerstofskifte eller glykogenesen og gluceneogenesen? Jeg tænker på om du ikke giver at skrive forfatterens navn osv på bogen, så jeg kan låne den, tak


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. januar 2011 af Booklover (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker på om det er dette der menes med sukkerstofskiftet - jeg har søgt lidt på google på udtrykket, og fandt netop nøgleord som blodsukker, insulin, mv. ... så jeg ved det ikke helt ... Den bog jeg nævner beskriver mange, mange, mange biologiske processer, hvoraf glykogenesen, gluceneogenesen, fordøjelse af sukker, deponering af sukker, mv. bl.a. beskrives. Jeg har desværre ikke selv bogen, men har tidligere brugt den til opgaver så jeg kan ikke lige give dig forfatterens navn. Du kan jo bare tjekke google for titlen.


Svar #8
04. januar 2011 af Jone (Slettet)

Ja det samme oplever jeg også, når jeg googler udtrykket. Jeg har nemlig indtil videre ikke fundet en præcis definition på sukkerstofskifte i kroppen. Det er underligt, at der ikke findes noget præcist om emnet. Men mange tak for dit hjælp. Jeg prøver på at google bogens navn.


Skriv et svar til: sukkerstofskifte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.