Biologi

Osmose

23. maj 2014 af 123434 - Niveau: C-niveau

Osmose er i levende organismers vands diffusion, dvs. et molekyles bevægelse fra høj til lav koncentration af et stof, gennem gennemtrængelige det som kaldes halvgennemtrængelige membraner.

En halvgennemtrængelig membran er en hinde, som er gennemtrængelige for små molekyler, men ugennemtrængelige for størrere molekyler eller ioner. Membranen kan f.eks. også være gennemtrængelig for vand, men ikke sukker eller salte. 

Osmose opstår omkring membranen, når der er forskel i koncentrationen af opløste stoffer på hver side af membranen. Vandet vil diffundere igennem membranen for området med mindst  koncentration af opløst stof til området til det område med størst koncentration af opløst stof. vandet diffunderer fra området med mest vand til området med mindst vand. 

Vands diffusion, som følge af osmose, resulterer i at koncentrationsforskellen på de to sider af membranen vil blive mindre og måske udlignes.

Menneskers blod indeholder en koncentration af opløst opløst stof, som svarer til ca. 0,9% NaCl. Det er en fysiologisk saltopløsning. Ved sådan en koncentration er der ligevægt mellem koncentrationen af vand og opløst stof uden for blodcellerne og inde i disse blodceller. 

Hvis koncentrationen af det opløste stof er større inde i cellen ind uden for cellen, vil vand diffunderer ind i cellen som et resultat af osmose. Trykket kaldes osmotisk tryk. Styrken af det osmotiske tryk afhænger af koncentrationsforskellene. 

Planteceller har langt større indhold af opløste stoffer mod omgivelserne. Vandet, som trænger ind i cellerne på grund af osmose, giver saftspænding. For nogle planter er det saftspænding, som gør dem i stand til at stå oprejste. 

Er det en korrekt beskrivelse?

Tak på forhånd og god weekend


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2014 af ioxer

det er glimrende.

man bruger dog konsekvent ordet "semi-permeabel" istedet for halvgennemtrængelig :)


Skriv et svar til: Osmose

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.