Kemi

Oxidationstal

06. januar 2015 af Brainyy (Slettet) - Niveau: C-niveau

Oxidaionstallet af CH3OH?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2015 af Soeffi

Du mener oxidationstallet af C?


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. januar 2015 af mathon

Anvendes den organiske kemis "gruppeoxidationstal" dvs afgrænset i forhold til resten af molekylet, som ikke deltager i redoxforløbet og derfor tildeles oxidationstallet 0 - da alt andet ville være for bøvlet,
har du
                              R-\overset { \mathbf{\color{Red} -1}}{C}H_2OH                hvor her R = H

Anvendes den uorganiske kemis oxidationstal,
har du

                              \overset { \mathbf{\color{Red} -2}}{C}H_3OH

Uanset valg specifikt for {C}H_3OH fås samme kemisk reaktionsforløb.
Det er så en temperamentssag om man vil medregne det ene "uvæsentlige" H's sædvanlige oxidationstal i forløbet eller ej.
I praksis bliver det den aktuelle kemilærers indstilling, der afgør valget.
                    


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. januar 2015 af Heptan

#2 Hvilket H er det så der ikke må deltage i et redoxforløb? Og hvorfor må de andre godt deltage, kan vi ikke også fratage dem retten?

Jeg ved godt hvilken jeg foretrækker...


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. januar 2015 af mathon

#3

    3\, R\overset{\mathbf{\color{Red} -1}}{C}H_2OH\; \; +\; \; Cr_2{O_{7}}^{2-}\; \;+\; \; 8\, H^+\; \; \rightarrow \; \; 3\, R\overset{\mathbf{\color{Red} +1}} {C}HO\; \; +\; \; 2\, Cr^{3+}\; \; +\; \; 7\, H_2O  
med R = H

    3\, H\overset{\mathbf{\color{Red} -1}}{C}H_2OH\; \; +\; \; Cr_2{O_{7}}^{2-}\; \;+\; \; 8\, H^+\; \; \rightarrow \; \; 3\, H\overset{\mathbf{\color{Red} +1}} {C}HO\; \; +\; \; 2\, Cr^{3+}\; \; +\; \; 7\, H_2O
              

contra

    3\, \overset{\mathbf{\color{Red} -2}}{C}H_3OH\; \; +\; \; Cr_2{O_{7}}^{2-}\; \;+\; \; 8\, H^+\; \; \rightarrow \; \; 3\, \overset{\mathbf{\color{Red} 0}} {C}H_2O\; \; +\; \; 2\, Cr^{3+}\; \; +\; \; 7\, H_2O


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. januar 2015 af Heptan

#4

4\, R\overset{\mathbf{\color{Red} -1}}{C}H_2OH\; \; +\; \; 5\ O_2 \,\; \; \rightarrow \; \;4\, \overset{\mathbf{\color{Red} +4}} CO_2\; \; +\; \; {\color{Red} \mathbf{8}}\, H_2O

med R = H

contra

2\, R\overset{\mathbf{\color{Red} -2}}{C}H_2OH\; \; +\; \; 3\ O_2 \,\; \; \rightarrow \; \;2 \, \overset{\mathbf{\color{Red} +4}} CO_2\; \; +\; \; 4\, H_2O

med R = H


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. januar 2015 af mathon

i #4's eksempel splittes molekylet CH3OH ad. Der er derfor ikke tale om, at en betydelig molekyldel R ikke berøres af den kemiske reaktion, hvorfor den organiske kemis "gruppeoxidationstal" selvfølgelig ikke kan anvendes:

                       2\, \overset{\mathbf{\color{Red} -2}}{C}H_3OH\; \; +\; \; 3\ O_2 \,\; \; \rightarrow \; \;2 \, \overset{\mathbf{\color{Red} +4}} CO_2\; \; +\; \; 4\, H_2O

eller
                       2\, \overset{\mathbf{\color{Red} -2}}{C}H_4O\; \; +\; \; 3\ O_2 \,\; \; \rightarrow \; \;2 \, \overset{\mathbf{\color{Red} +4}} CO_2\; \; +\; \; 4\, H_2O


Skriv et svar til: Oxidationstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.