Samfundsfag

Stemmesystem i ministerrådet

23. marts 2015 af logawbjpgv< (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej, 

Er der nogle der kan fortælle mig lidt om stemmesystemet i ministerrådet?, hvordan de stemmer osv. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. marts 2015 af ansve (Slettet)

Hej,

Håber det er til hjælp:

Det ministerråd, som står for at tage beslutningerne i EU, består af en minister fra hvert af medlemslandene. Det er de forskellige ministre fra landene, som mødes. Eksempelvis mødes undervisningsministrene, hvis det omhandler uddannelse og landbrugsministrene mødes, hvis det omhandler landbrug. Der er i alt ni forskellige råd.

Stemmesystemet er forholdsvist simpelt. Afstemningsreglerne i rådet er således, at det på nogle få vigtige områder kræver, at der er enighed mellem samtlige landene. (énstemmighed) Eksempelvis ved udenrigspolitik og afgifter. Denne enstemmighed gælder også, hvis der eksempelvis skal optages nye lande.

Er der ikke tale om et af disse vigtige områder, stemmer man efter det princip der kaldes kvalificeret flertal. (et kvalifcieret flertal kræver, at der er 255 af de i alt 345 stemmer, som er til forslaget.) Hvert land får tildelt et antal stemmer, som kan ses i tabellen her.

Yderligere stilles der krav til, at der skal være et flertal af medlemslande, der stemmer for, og at landene der har stemt udgører 62 % af EU's befolkning.


Skriv et svar til: Stemmesystem i ministerrådet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.