Biologi
Osmose
Hej!
Jeg har lavet et forsøg om osmose i kartofler. Forsøget går kort og godt ud på at skære kartoffelstave af samme længde of tykkelse, hvorefter de sættes ned i hhv. demineraliseret vand og 4 forskellige saltopløsninger, 0,5%, 1 %, 2 % og 4 %.
Jeg skal så forklare hvorfor kartoflerne ændrer hårdhed og vægt. Er det fordi, der er vand i kartoflerne, og vandet søger så hen mod saltet eller hvordan hænger det sammen?
Tak på forhånd :)
Svar #1
04. september 2016 af mathon
Vandet er underkastet en trykgradient rettet mod den lavere vandkoncentration gennem den semipermeable kartoffeloverflade.
Svar #2
04. september 2016 af Skaljeglavedinelektier
Ja vandet diffunderer hen imod den side af den semipermeable membran, hvor koncentrationen af opløst ioner er størst.
Det ville hjælpe, hvis du skrev, hvilke observationer du ser i relation til vægt og hårdhed i forhold til forsøgene.
Svar #3
04. september 2016 af Linegransid (Slettet)
kartoffelstavene i saltopløsningerne 1%, 2% og 4% bliver lettere
Svar #4
04. september 2016 af Skaljeglavedinelektier
Det passer med det forventelige. Idet mere vand vil diffundere ud af kartoflen, jo højere saltkoncentration er.
Svar #5
04. september 2016 af Linegransid (Slettet)
Men sker der så en diffusion? for er diffusion ikke en spredning af molekyler fra høj til lav koncentration? i dette tilfælde går det jo den anden vej, lav til høj. Så er der stadig tale om diffusion?
Svar #6
04. september 2016 af Skaljeglavedinelektier
Osmose er vands diffusion.
Jeg er ikke sikker på, hvad du mener?
Kartoffelstavene bliver lettere pga. at vandet inde i kartoffelstavene diffunderer ud af kartoflerne. Kartoffelstavene mister deres turgortryk. Jo højere saltkoncentration jo mere vand vil forsvinde ud af kartoffelstavene.
Skriv et svar til: Osmose
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.