Geografi

Hvor mange solceller i Sahara kan give strøm til hele kloden?

11. oktober 2016 af Tvebach (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg er i gang med min NV-Rapport, men er stødt på et problem. Jeg ville som eksempel vise, at en tredjedel af Sahara (teoretisk) kunne dække verdens energibehov med solceller, men jeg får det til, at bare 6,4% af Sahara kan dække behovet - hvilket jeg fra undervisningen ved, ikke er sandt.

Her er min udregning, jeg skal bare vide, hvor mine tal er forkerte:

Hele jordens elforbrug kan produceres af omtrent en tredjedel af Sahara, hvis man dækkede ørkenen med solceller.

Hvis solindstrålingen i Sahara er mellem 3,5 og 7 kWh/m2/dagen, er kWh/m2/år = 365,25 * 5(ca. solindstråling pr dag.) = 1.826,25.

Nyttevirkningen, altså hvad en solcelle kan få ud af strålingen, af dette er så 0,15 * 1.826,25= 273,9375 kWh/m2/år.

1 km2 solceller kan så producere 273,9375 * 1.000 * 1.000 = 273.937.500 kWh/km2/året eller 273.937.500/ 1.000.000.000 = 0,2739375 TWh/km2/året.

Og menneskers energiforbrug pr år er omtrent 150.000 TWh,

så er det krævede areal er 150.000 / 0,2739375 = 547.570,157426 km2, som svarer til (547.570,157426/8.500.000)*100 = 6,44% af Saharas overfladeareal.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2016 af Capion1

Saharas areal = 8,5·1012 m2
Nyttevirkning 15% af indstrålingen.
Med mindste indstråling kan 3,91121541·1011 m2 dækkes
Med største indstråling kan  7,82243082·1011 m2 dækkes

Vil du gerne have udregningen på én brøkstreg, og med enhederne på?


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. oktober 2016 af Capion1

# 1
Tallene for mindste og største indstråling skal byttes om.
Større indstråling, lavere m2 
Nyttevirkningen er indkalkuleret i # 1.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. oktober 2016 af Capion1

Med mindste indstråling fås

\frac{1,5\cdot10 ^{5}\: \: \frac{TWh}{aar}}{0,15\cdot 3,5\cdot 365,25\: \: \frac{kWh}{m^{2}\cdot aar}}=\frac{1,5\cdot 10^{17}\: \: \frac{Wh}{aar}}{0,15\cdot 3,5\cdot 365,25\cdot 10^{3}\: \: \frac{Wh}{m^{2}\cdot aar}}
Når enhederne forkortes, kommer m2 op i tælleren.
Største indstråling er så halvt så stor.


Skriv et svar til: Hvor mange solceller i Sahara kan give strøm til hele kloden?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.