Matematik

Egenvektor ud fra egenværdi

09. marts 2017 af AlmostDoneO - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har vist at 3+a er en egenværdi til \begin{pmatrix} 4+2a & 1+a & 1+a\\ 1+a & 4+2a & 1+a\\ -3-3a & -3-3a & -2a \end{pmatrix}, hvor 3+a er en dobbeltrod.

Jeg skal nu bestemme samtlige egenvektorer til 3+a, men jeg er ikke sikker på hvordan jeg skal gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2017 af janhaa

https://www.wolframalpha.com/input/?i=%7B%7B4%2B2a,1%2Ba,1%2Ba%7D,%7B1%2Ba,4%2B2a,1%2Ba%7D,%7B-3-3a,-3-3a,-2a%7D%7D


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. marts 2017 af janhaa

\begin{pmatrix} 4+2a & 1+a & 1+a\\ 1+a & 4+2a & 1+a\\ -3-3a & -3-3a & -2a \end{pmatrix}

 heter M

mens S er egenvektor matrix og S-1 ?er inverse av S

og J er:

\begin{pmatrix} 2 & 0 & 0\\ 0 & 3+a & 0\\ 0 & 0 & 3+a \end{pmatrix}


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. marts 2017 af janhaa

M = SJS?-1


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. marts 2017 af peter lind

Jeg mener jeg har set den før. I den er der oplyst en egenevektor som du skulle finde en egenværdi for. Er det rigtigt kan du slippe nemmere over det. Der gælder nemlig at når egenvekterne er forskellege er de tilhørende egenvektorer ortogonale.  Du så skal bare finde 2 vektorer, der er ortogonale til den første egenvektor


Svar #5
09. marts 2017 af AlmostDoneO

i en tidligere delopgave er det oplyst at \begin{bmatrix} 1\\ 1\\ -3 \end{bmatrix} er en egenvektor med egenværdien 2.

Jeg forstår ikke helt hvordan jeg finder to vektorer, der er ortogonale til den første egenvektor?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. marts 2017 af peter lind

(1, -1, 0) og (3, 0, 1) Den sidste kan erstattes af (0, 3, 1)


Svar #7
09. marts 2017 af AlmostDoneO

Men hvordan kommer jeg frem til det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. marts 2017 af peter lind

Ved at se på tallene og vælge den ene til 0. I den første vælger jeg at den sidste koordinat skal vær 0. For at den skal være ortogonal på (1, 1, 3) skal de to første koordinater være numerisk lige store men med modsat fortegn. Jeg vælger så (1, -1, 0) 


Skriv et svar til: Egenvektor ud fra egenværdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.