Geografi

Konvektionsnedbør - luft strømmer fra og til?

02. november 2018 af Alrighty - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg skal finde ud af hvad konvektionsnedbør er. Herunder nævnes det at solen opvarmer jorden som gør at luften bliver varm og stiger til vejrs. Det er fordi at varm luft er lettere end kold luft. Men så står der at ''Opstigningen (af varm luft) betyder at der i højden strømmer luft bort mens der ved jordoverfladen strømmer ny luft til området. Er det fordi at den varme luft erstatter den kolde luft i højden og den kolde luft strømmer bort, samt at ved jorden strømmer der ny koldere luft til fordi den varme luft er forsvundet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2018 af Eksperimentalfysikeren

Ja, den varme luft stiger op og løber så ud til siderne, mens rummet nedenunder udfyldes af luften ved siden af, dvs. den kolde luft. Samme strømning kan man finde i en gryde vand, der varmes op på midten af bunden. For at se det må man tilføre nogle partikler, der kan ses, og som følger med strømningen. en lille skefuld havregryn skulle kunne bruges.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. november 2018 af ringstedLC

Et andet eksempel: En tændt pejs eller brændeovn med en skorsten. Den opvarmede luft over ilden udvider sig ved at stige op i skorstenen. Når skorstenen er rigtig dimensioneret (højde og diameter) vil den virke som en luftpumpe, der trækker frisk (iltholdig) luft til ilden og samtidig pumper røgen væk.

Varm luft kan indeholde mere vand end kold luft. Så når den varme fugtige luft afkøles, fortættes vanddampen til regn.


Skriv et svar til: Konvektionsnedbør - luft strømmer fra og til?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.