Kemi

Oxidationstal

23. september 2011 af elissa92

Håber virkelig, jeg kan få hjælp til at komme videre.

Jeg skal afstemme følgende reaktion:

CH3CH2OH + MnO4- --> CH3COOH + Mn2+

Jeg starter med at sætte oxidationstal på de enkelte atomer og hermed finder jeg stigning og fald, men det er det, jeg har problemer med.

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Mangan-delen er nem: Mn2+ Her er OT nemlig lig ladningen, altså +2

Oftest er OT(hydrogen) =+1 og OT(oxygen)=-2

MnO4- har ladningen -1. Oxygendelen giver 4·(-2), så er der vist +7 til mangandelen.

Jeg er ikke helt sikker på den organiske del, men OT for CH3 ændrer sig ikke her.
På venstre side er OT(CH3C) = -1 (fordi det skal give nul sammen med H2OH).
På højre side er OT(CH3C) =+3 (fordi det skal give nul sammen med OOH).

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. september 2011 af mathon

 

                             -1                   +7                        +3                 +2
                           RCH2OH    +    MnO4-    ---->     RCOOH    +    Mn2+
 

      op    ned     antal
C    4                   5
Mn          5          4

 
   5 RCH2OH    +   4 MnO4-    ---->    5 RCOOH    +   4 Mn2+                                               afstemt op- og nedgange

   5 RCH2OH    +   4 MnO4-     +   12 H+  ---->    5 RCOOH    +   4 Mn2+                              afstemning af ladning

   5 RCH2OH    +   4 MnO4-     +   12 H+  ---->    5 RCOOH    +   4 Mn2+  +   11 H2O            afstemning af hydrogen
                                                                                                                                                                                  og kontrol på oxygen

 


.....

   R =      CH3-
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2011 af mathon

dvs

                    5 CH3CH2OH    +   4 MnO4-     +   12 H+  ---->    5 CH3COOH    +   4 Mn2+  +   11 H2O


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2011 af mathon

eller på molekylform:

     5 CH3CH2OH    +   4 KMnO4    +   6 H2SO4    ---->    2 K2SO4   +  5 CH3COOH    +   4 MnSO4  +   11 H2O


Skriv et svar til: Oxidationstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.