Biologi

Osmose i kartofler

03. december 2011 af mig1111 (Slettet)

Hej jeg skriver en rapport om osmose i kartofler, og jeg er lidt i tvivl om et spørgsmål der lyder: Hvorfor opbevares organer til transplantation i isotonisk saltvand?


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. december 2011 af YoungSlowy (Slettet)

"opbevares"...

Når man opbevarer noget, er det oftest for at undgå forrådnelse af et stof. Fx, madvarer som kød ligger man i fryseren, for at kødet kan holde sig frisk i længere tid.

Kun et bud... :-)

Men prøv at søg efter "isotonisk saltvand" på google.dk og se hvad der er så specielt ved netop dette stof.


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. december 2011 af Booklover (Slettet)

For at organerne har samme saltbalance som i kroppen, hvorved der ikke forekommer en osmotisk effekt på organerne så de ødelægges - mit bud :)


Svar #3
03. december 2011 af mig1111 (Slettet)

Okay tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. december 2011 af exutu (Slettet)

EDIT: osmolalitet er et mål for antallet af opløste stoffer, fx salte, aminosyrer, andre organisk stoffer etc.

præcis som #2 siger, men vil lige uddybe kort.

Isotonisk vand er vand med samme osmolalitet som det pågældende "target". (hvor target fx kan være en celle, eller i dette tilfælde et organ). Ved at have noget med den samme osmolalitet sker der ingen netto diffusion af vand, således at organet kan ikke ødelægges.

2 andre udtryk det er godt at have styr på er:

- Hypotonosk: Har en lavere osmolalitet end cellen således at der netto vil gå vand ind i cellen (cellen bliver stor og sprænger)

-hypertonisk: Har højere osmolalitet end cellen således at der netto vil gå vand ud af cellen (cellen skrumper ind)


Svar #5
03. december 2011 af mig1111 (Slettet)

Okay tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Osmose i kartofler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.