Biologi

Gensplejsning og muskelsvind - SRP

08. december 2011 af zuku (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Studieportalen.
Mit enme i SRP er omkring muskelsvind, og i min opgaveformulering skal jeg vurdere mulighederne for at helbedre muskelsvindssygdomme vha gensplejsning. Da jeg synes dette var lidt svært, var det noget af det første jeg gik i gang med. Jeg har både læst og søgt, men er ikke sikker på at jeg er kommet frem til det rigtige. Jeg vil være glad for hvis der var nogen, der havde lyst til at læse dette igennem, og fortælle mig om det er rigtigt det jeg har skrevet (det er ikke så langt endnu).

DNA er et kæmpe molekyle, som generne udgør en del af. Det findes både i cellekernen og i mitokondrierne. DNA er det arvemateriale, der findes i mennesker, og næsten alle organismer. Det består af to lange spiralformet kæder, som er bygget af led, som hver er opbygget af et sukkermolekyle (deoksyribose), en fosfatgruppe og en af de fire organiske baser *Baseparre har jeg skrevet som fodnote*  (Et leds opbyggelse kaldes også for et nukleotid). Parvist binder disse baser sig til hinanden, A binder sig med T og C binder sig med G, og derved danner de enheder kaldet basepar.
Hvis der sker en ”stavefejl” i rækkefølgen af de kemiske DNA-bogstaver, fører det til at cellen laver en bygningsfejl i det proteinstof, som genet koder for. Sådanne ”stavefejl” kaldes for genmutationer, og det kan enten forekomme spontant eller være genetisk arvet. Proteinstoffet, som har en bygningsfejl medvirker til at det fungerer forkert i den levende celle og derved vil cellen lide. Dette kan vise sig som en sygdom. Denne sygdom kunne evt. være muskelsvind.
Forskere har fundet frem til at det må være muligt at indføre ekstra gener i cellerne i kroppens væv, og derved fjerne årsagen til sygdommen. 

Herefter vil jeg fortælle lidt om gensplejstning. Problemet er at jeg ikke kan huske om gensplejsning og genterapi er det samme, for så går jeg pludselig over i et nyt enme, da det er genterapi jeg er ved at fortælle om til sidst ^^.

Jeg håber I vil hjælpe mig med læsningen og spørgsmålet.
Mange tak på forhånd.
Med venlig hilsen Signe.
 


Svar #1
13. december 2011 af zuku (Slettet)

Jeg har fundet ud af det med gensplejsning, og genterapi. Men er der ikke nogle, som vil læse det igennem, og rette det hvis nødvendigt?


Brugbart svar (2)

Svar #2
14. december 2011 af marabou1 (Slettet)

Jeg er ret sikker på, at genterapi er en del af gensplejsning.
Altså: gensplejsning generelt er hvis du indsætter genetisk materiale i en organisme fra en anden organisme. Fx. ved planter for at give den ene plante nogle egenskaber fra en anden.
Genterapi er gensplejsning med henblik på terepeutisk virkning. Fx. hvis du indsætter et rask gen i stedet for et sygt (muteret) - fx. ved din sygdom. 

Omkring din tekst: hvis det er en væsentlig del af din SRP, burde du måske uddybe, hvad du mener med disse stavefejl. Altså hvad der sker ved mutation - hvordan det muterede DNA oversættes i proteinsyntesen til et anderledes protein, og hvordan den nye (muterede) sammensætning af proteinets aminosyrer fører til, at dets struktur og dermed funktion ændres. Og hvordan dette kan kobles til sygdommen muskelsvind (hvilken funktion mistes der)
Desuden kunne du gøre besvarelsen mere præcis. Generne udgør fx. ikke en del af DNA - DNA udgør nærmere generne. Hvis du også har kemi med i dit projekt kunne du desuden forklare hvorfor T og A altid parres og C og G ligeledes altid parre (hydrogenbindinger imellem dem). 


Brugbart svar (2)

Svar #3
14. december 2011 af marabou1 (Slettet)

Altså, du kan godt sige, at generne udgør en del af DNA'et, i det et gen er et "stykke" DNA der koder for noget særligt (fx. et protein). Og da ikke alt DNA'et koder for noget særligt, udgør generne (den del der koder for noget) vel også en del af DNA'et. Det er bare ikke særdeles præcist formuleret.


Svar #4
14. december 2011 af zuku (Slettet)

Tak for din respons. Det var rigtig dejligt lige at få en anden til at se på tingene, og fortælle hvad jeg muligvis kan gøre bedre. :)


Skriv et svar til: Gensplejsning og muskelsvind - SRP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.