Fysik

Forsøg i fysik

19. december 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg lavede i SRP i fysikforsøg, hvor jeg puttede vand i et kar. I karrets sider placerede jeg to metalplader. Derefter tilsluttede jeg dem en jævnspændingskilde. Der blev sat et lod op i en kobbertråd, som svingede i vandet. Jeg målte spændingsforskellen som funktion af tid. Kan man godt sige følgende om forsøget:

 

Princippet bag målingerne i forsøget er, at der for alle punkter i E-feltet mellem anoden og katoden er et elektrisk potential givet ved V=Epot / q, som er den elektriske potentielle energi pr. ladning. Hvis det ene punkt er katoden (metalpladen), og det andet punkt er loddets placering i karret, måles spændingen mellem de to ækvipotentialer, hvori de to punkter befinder sig. En ækvipotentialflade er en sammenhængende punktmængde, hvori potentialet i alle punkter har samme talværdi. Spændingsforskellen mellem de to ækvipotentialer kan omsættes til afstanden mellem loddet og katoden.

 

Og kan jeg bruge ordet potentialforskel i stedet for spændingsforskel?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. december 2011 af hesch (Slettet)

Til sidste spørgsmål: ja.

Til din forklaring: Den er fin. Men hvis du nu ændrer det således, at du i stedet for at betragte ækvipotentialflader, betragter E-feltet som et homogent felt, ( samme retning, samme feltstyrke i rummet mellem pladerne ). Så har du altså et E-felt , der er

(Spændingsforskel mellem plader) / (afstand mellem plader ) [ V/m ]

Ud fra det, kan lodposition bestemmes ud fra kobbertrådens målte potentiale. Er denne forklaring ikke nemmere ?

PS: Hvis E-feltet ikke er homogent, så er ækvipotentialfladerne ikke flade,og hvad er de så ?

 


Skriv et svar til: Forsøg i fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.