Kemi

oxidationstal for ethanol

02. april 2012 af FosuZ (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan finder man oxidationstallet for ethanol.

Formlen for ethanol er CH3CH2OH

 

Som jeg ser det har vi 6H, 2C og 1O

Altså +6 for H, -8 for C, og -2 for O 

Så får jeg oxidationstallet - 4 for ethanol

Hvad gør jeg forkert, kan godt finde ud af at finde oxidationstallet for salte.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2012 af mathon

spørgsmålet er vel
                                     hvad er oxidationstrinnet for C i CH3CH2OH

                                                           -1
                                                      CH3CH2OH                      


Svar #2
02. april 2012 af FosuZ (Slettet)

Du må gerne uddybe svaret, da jeg ikke ser logiken i det endnu.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2012 af mathon

 

               gruppen
                                          -CH2OH    har samlet oxidationstrinnet 0

                                              H
                                               |
                                             -C - O - H                                              regn selv    
                                               |
                                              H


Svar #4
02. april 2012 af FosuZ (Slettet)

dvs H gir +3 og O -2 og derfor giver C-1

Det vil sige at man skal tilpasse talene, så det endelige tal gir 0.

Men er det alle atomer man kan tilpasse, eller er der en regel for det?

Men så skal man jo vide oxidationstallet i forvejen, eller giver alle kovolante bindinger oxidationstallet 0?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. april 2012 af mathon

 

   ...summen af de i et molekyle indgående grundstoffers oxidationstrin er lig med molekylets ladning udadtil

           oxidationstrin og ladning regnes med fortegn


Svar #6
02. april 2012 af FosuZ (Slettet)

tror vist jeg skal have et eksempel med, for at forstå det.


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. april 2012 af mathon

 

                                                  SO42-

                                          x + 4 · (-2) = -2

                                          x = -2 - 4 · (-2)

                                          x = -2 + 8

                                          x = +6


Svar #8
02. april 2012 af FosuZ (Slettet)

okay, men igen, hvis man skal lave regnestykket, så skal man vide det endelige oxidationstal iforvejen, enig?

Tænkte på om man kunne regne oxidationstallet ud, uden at kende det i forvejen, men forstår det sådan nu,at det kan man ikke, korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. april 2012 af mathon

 

     ...hvordan regne noget ud, man kender i forvejen?


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. april 2012 af mathon

   
                    ...der er ikke tale om et endeligt oxidationstal.

 
             ét atom oxideres - oxidationstrinnet stiger

             et andet atom reduceres - oxidationstrinnet falder

             antallet af oxiderede og reducerede atomer afstemmes,
             så antallet af opgange er lig med antallet af nedgange


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. april 2012 af mathon

@#6

prøv beregningsmetoden
på eksemplerne  i
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1148826


Svar #12
03. april 2012 af FosuZ (Slettet)

okay, hvis vi kender OT i forvejen, forstår jeg det sådan at kovolante stoffer har 0 tilsammen, med mindre andet er skrevet.

Det er ikke et tal man selv skal finde, altså det endelige OT for et stof.

Men man kan regne OT ud for atomerne inde i stoffet.

 

Ex. ethanol   CH3CH2OH

C=X        H=6          O=-2                                      

(2*X)+6-2 =0             X=-2            Så er C=-2


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. april 2012 af mathon

i organisk kemi blandes CH3 - ikke ind i billedet

                                           - CH2OH

                     eller
                                             CH3O

                                             x + 3·(+1) + (-2) = 0, som er ladningen udadtil  (og ikke "det samlede
                                                                              oxidationstrin", som ikke findes)
                                                                                                                                 
                                             x = 3 - 2 = 0                                                                      

                                             x = -1

                                                                                         

                           


Svar #14
03. april 2012 af FosuZ (Slettet)

okay, men så har kovolante bindinger en neutral ladning udadtil, med mindre andet er skrevet.

Og den ydre ladning for et stof, er ikke noget man udmildbart regner ud selv. Eller det er måske en hel anden historie.


Skriv et svar til: oxidationstal for ethanol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.