Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

hælp til at forstå !!

09. maj 2012 af 1pari1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

redegør for ekspontielle udviklinger og gør endvider rede for forskellige former for radioaktivt hendfald??

jeg vil bare gerne vide hvad jeg presist skal i denne opgave please hjælp mig !!!!!!!!


Brugbart svar (2)

Svar #1
09. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

En eksponentiel udvikling har formen y = b · ax , hvor a og b er konstanter med a > 0 og b ≠ 0 . Redegør for sammenhængen mellem konstanterne a og b og udviklingens monotoniforhold. Kom ind på fremskrivningsfaktor, relativ vækst, halveringskonstant og fordoblingskonstant.

Ved radioaktivt henfald er hastigheden, hvormed antallet af isotoper ændres, proportionalt med antallet af isotoper. Vis, at det fører til et eksponentielt henfald.


Svar #2
09. maj 2012 af 1pari1 (Slettet)

hmm tusind tak hvis du har tid vil du også lige forklare mig den tak :)

For C-14 (kulstof 14) er halveringstiden 5730år
C-14 kan bruges til aldersbestemmelse af gammelt organisk materiale, fx moselig som Grauballemanden
Sær mængden af C14 i en organisme til 100% ved dødspunktet bestem en funktions forskrift, der beskriver, hvor mange procent C-14 , der er tilbage som funktion af tiden.


Brugbart svar (2)

Svar #3
09. maj 2012 af mathon

14C

                               m/mo = (1/2)t/T½

                              m/mo = ((1/2)1/T½)t

                              m/mo = ((1/2)1/5730)t

                              m/mo =0,999879 t

tilbage i %
                              (m/mo)·100% = 100·0,999879 t %        når t måles i år
                        

 


Brugbart svar (2)

Svar #4
09. maj 2012 af mathon

gør rede for forskellige former for radioaktivt hendfald

       uanset henfaldsformen
       gælder
                                   N(t) = No·e-k·t                                             hvor k>0 er henfaldskonstanten
                    og
                                   T½ = ln(2) / k

                                   A(t) = k·N(t)

formlen
                                   N(t) = No·e-k·t                                             kan omformes til

                                   N(t) = No·(e-k)t = No·at   0<a<1

         

henfaldsformerne er
α-, β- og γ-stråling
                                 


Brugbart svar (2)

Svar #5
09. maj 2012 af mathon

                                 α-henfald
                                                          AZK   --->   A-4Z-2K1   +   42He


                                 β--henfald
                                                          AZK   --->   AZ+1K1   +   0-1e   +   ~ν


                                 β+-henfald
                                                          AZK   --->   AZ-1K1   +   01e   +   ν


                                 γ-henfald
                                                          AZK*   --->   AZK   +   γ-stråling             (E = h·c/λ)


Brugbart svar (2)

Svar #6
09. maj 2012 af mathon

                 i fysik anvendes oftest                                            i matematikundervisning anvendes oftest

                        A = Ao·e-k·t        k>0                                                              y = b·ax

                        (1/2)Ao = Ao·e-k·T½                                                                (1/2)b = b·a

                        (1/2) = e-k·T½                                                                         (1/2) = a          

                        ln(1/2) = -k·T½                                                                      ln(1/2) = ln(a)·X½

                       -ln(1/2) = k·T½                                                                       X½ = ln(1/2) / ln(a)

                        ln(2) = k·T½

                        T½ = ln(2) / k

  hvoraf                                                        ln(2) / k = ln(1/2) / ln(a)

                                                                    ln(2) / k = -ln(2) / ln(a)

                                                                    -ln(2) / k = ln(2) / ln(a)

                                                                    ln(2) / (-k) = ln(2) / ln(a)

                                                                    -k = ln(a)

                                                                    e-k = a


Skriv et svar til: hælp til at forstå !!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.