Biologi

Hjælp til biologi eksamen!!

14. juni 2012 af LineV18 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg sidder og er ved at forberede mig til biologi eksamen og der er nogen ting jeg ikke kan finde ud af, og er ved at gå lidt i panik over det.

Jeg skal kunne redegøre for hvad forskellen mellem effektorhormoner og overordnede hormoner er. Kan simpelthen ikke finde noget om det nogen steder. 

Desuden har jeg problemer med at finde ud af hvordan nervegifte påvirker nervesystemet..

Håber at der er nogen der kan hjælpe! :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. juni 2012 af Marquis (Slettet)

vi havde denne tekst i bilogi.  der hvor der er undresteget har noget at gøre emd nerve mm. jeg har ikke rette den igennem for stave fejl mm, og der mangler sikkert noget, men det var lidt hjælp.

elelrs skal du jo læse om nerve systemet og impulser mm

 

Da terroren ramte Tokyo
For præcis syv år siden blev Tokyos undergrundsbane angrebet med nervegassen sarin. Medens retssagerne trækkes i langdrag er flere af ofrene stadig hårdt ramt af eftervirkningerne
Af Allan Astrup Jensen, 2002
Den 20. marts 1995 ved ottetiden om morgenen, hvor togene var fyldte med folk på vej til arbejdet, placerede fem medlemmer af den religiøse sekt "Aum Shinri Kyo" 11 forseglede plastbeholdere med en opløsning af nervegassen sarin forskellige steder i fem forskellige togsæt i Tokyos undergrundsbane. 14 medlemmer af sekten deltog i aktionen. Beholderne, som hver indeholdt 600 ml væske med sarin blev inden placeringen på bagagehylder punkteret med spidsen af en paraply. Togenes rystelser var nok til, at der trængte noget væske ud, der fordampede og spredte sig til andre vogne via ventilationssystemet. Panikken bredte sig, da passagererne prøvede at undslippe de stærkt lugtende og øjenirriterende dampe. 15 undergrundstationer modtog forgiftede passagerer.

Sarin er et nerveskadende kemisk kampstof, som blev udviklet i Tyskland under 2. Verdenskrig. Det blev aldrig anvendt af tyskerne, men det menes senere i 1980'erne brugt af Irak mod kurderne i krigen med Iran. Sarin er et derivat af phosphorsyre, der har en hæmmende effekt på enzymet acetyl,cholin,esterase (komma for udtalese, det er transmitter stof), som er nødvendigt ved overførsel af impulser fra nerve- til muskelceller. Sarin har en ekstrem akut giftighed, idet den dødelige dosis for mennesker er anslået til 0,01 mg/kg, eller mindre end 1 milligram for en voksen person. Det optages både ved indånding, indtagelse og gennem huden. Sarin er en farveløs væske, der er næsten lugtløs i ren tilstand. Stoffet er både opløseligt i organiske opløsningsmidler og blandbart med vand under langsom hydrolyse. Levetiden i udeluften er kun få timer.


I alt blev 5.510 passagerer, togpersonale og redningsfolk påvirket, heraf døde 12 i løbet af de første døgn. I alt 1.046 personer blev indlagt på hospitaler med symptomer som tåreflåd, formindskede pupiller, hovedpine, kvalme, hoste, åndenød, ekstrem træthed og kredsløbssymptomer. Mange af de forgiftede fik længerevarende følgevirkninger med søvnløshed, mareridt og psykiske problemer. Adskillige år efter forgiftningen havde 77 pct. af de undersøgte ofre synsforstyrrelser og 59 pct. neurologiske symptomer. Der er stadig den dag i dag forgiftningsofre i behandling for senvirkninger.

Sarin hæmmer enzymet, acetylcholinesterase


Skriv et svar til: Hjælp til biologi eksamen!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.