Matematik

Mat-opgaver giver hovedpine

10. september 2012 af vedikkerigtig (Slettet)

Hej

Jeg er helt blank, når det kommer til det her opgave:

f(x)=x^3-3x+1

a) undersøg om linjen l m. ligning y=3,75x-5,7 er tangent til grafen for f(x)

b) gør rede for at om linjen m m. ligning y=9x+17 er tangent til grafen for f(x)

På forhånd tak

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Løs ligningen f '(x0) = 15/4 og undersøg for hver løsning x0 om punktet (x0 , f(x0)) ligger på den pågældende tangent.

b) Samme fremgangsmåde med f '(x0) = 9 .


Svar #2
10. september 2012 af vedikkerigtig (Slettet)

Hvor får man 15/4 fra..?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

15/4 = 3,75


Svar #4
10. september 2012 af vedikkerigtig (Slettet)

Hvorfor  så skrive 3,75?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. september 2012 af DelFerro (Slettet)

#4

Det kunne være lettere at benytte denne endelige uægte brøk, især når det gælder for el. kommer til differentialregningen. Hvis du finder den svært, så benyt 3.75 i stedet.


Svar #6
10. september 2012 af vedikkerigtig (Slettet)

"Løs ligningen f '(x0) = 15/4"  Tjek

"undersøg for hver løsning x0 om punktet (x0 , f(x0)) ligger på den pågældende tangent" Hvordan gør jeg det..?


Svar #7
10. september 2012 af vedikkerigtig (Slettet)

hjælp...


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvis punktet (x0 , y0) ligger på linien med ligningen y = ax + b , skal der jo gælde, at

y0 = a·x0 + b


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. september 2012 af mathon

                           f '(x) = 3x2 - x

 

 

tangentligningen
i (xo,yo)

                          y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)

a) undersøg om linjen l m. ligning y = 3,75x - 5,7 er tangent til grafen for f(x)

dette vil kræve
                              f '(xo) = 3xo2 - xo = 3,75
hvoraf
                             xo = -1,5   v   xo = 1,5

tangenten i (-1.5;f(-1.5))
har ligningen
                          y = 3,75·(x+1,5) + f(-1,5)

                         y = 3,75x + 7,75

 

tangenten i (1.5;f(1.5))
har ligningen
                          y = 3,75·(x-1,5) + f(1,5)

                         y = 3,75x - 5,75

hvoraf ses,
                     at
                            l:    y = 3,75x - 5,7 ikke er tangent til grafen for f(x)


 


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. september 2012 af mathon

b)

     gør rede for om linjen m m. ligning y = 9x +17 er tangent til grafen for f(x)

dette vil kræve
                              f '(xo) = 3xo2 - xo = 9
hvoraf
                             xo = -2    v    xo = 2

tangenten i (-2;f(-2))
har ligningen
                          y = 9·(x+2) + f(-2)

                          y = 9x + 17

hvoraf ses,
                     at

                         linjen
                                      m:  y = 9x +17   er tangent til grafen for f(x)

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. september 2014 af wead (Slettet)

Mathon her '(xo) = 3xo2 - xo = 9
hvoraf
                             xo = -2    v    xo = 2

funktionen er f(x)= x^3-3x+1

hvorfor er det ikke bare 

3x0^2-3 ? 

og hvordan kan du bare sige at 

x0 = 2 og -2

kan du ikke forklare det i små step :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, det er korrekt, at der er differentieret forkert i flere af indlæggene ovenfor.

        f(x) = x3 -3x +1 ⇒ f '(x) = 3x2 - 3 .

Man skal derfor i a) løse ligningen   3x02 - 3 = 15/4 , dvs.

         x02 - (3/2)2 = 0

med løsningerne  x0 = ±3/2 . Det ser ud til at mathon har løst den korrekte ligning, så der er tale om en tastefejl for den afledede.

I opg b) skal man løse ligningen 3x02 - 3 = 9 , dvs.

        x02 - 22 = 0

med løsningerne x0 = ±2 . Igen ser det ud til, at mathon har løst den korrekte ligning, så der er også her tale om en tastefejl for den afledede.

De ovenfor viste konklusioner om tangenterne påvirkes ikke af disse tastefejl.


Skriv et svar til: Mat-opgaver giver hovedpine

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.