Matematik

Eksponentiel vækst

17. september 2005 af ilse22 (Slettet)
Jeg stiller muligvis et dumt spørgsmål men ok:

Jeg skal skrive rapport om eksponentiel vækst på mat c og synes ikke helt min bog sætter visse begreber ordentligt på plads:

Altså, hvis jeg kender to punkter på grafen for en eksponentiel funktionsligning skal jeg jo benytte formlen x2-x1[kvadratrod]y2/y1 for at beregne fremskrivningsfaktoren a, ligesom formlen y1/ax1 skal benyttes for at beregne startværdien b. Dette er jeg helt med på. Men derefter siger min bog, at hvis en str. vokser med en fast procentdel vil størrelsen fremskrives med den konstante fremskrivningsfaktor

a=1+r og hvor r er vækstraten.

Jeg forstår så ikke i hvilken sammenhæng jeg skal benytte denne formel. Kunne godt bruge et eksempel i henhold til y=b*ax? Bruges den simpelthen til at beregne a i tilfælde af at kun to punkter på grafen kendes? Men hvad så med ovenstående formel for a?

Håber på et hurtigt svar :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Formlen a=1+r kan bruges i en del sammenhænge, men et helt oplagt eksempel er i forbindelse med renter (sikkert deraf r'et kommer).

Lad os sige, at du sætte 10000 kroner i banken i 15 år, med en årlig rente på 5%.

Hver eneste gang der tilskrives renter, kan du så forvente, at din nye saldo bliver det gamle beløb, plus 5% af det - altså gammelt beløb*1,05.

Her bliver r altså 0,05 (5% i decimaltal), og a bliver 1+0,05=1,05.

Hvis du så vil beregne hvor meget du får efter 10 år, skal du bare gange med 1,05 10 gange - altså 1,05^10. Og så har vi den gammelkendte forskrift for en eksponentiel udvikling:

y = b*a^x

som så er det samme som

y = b*(1+r)^x

Netop når man arbejder med økonomi, bruger man tit alternative udgave

K_n = K_0 * (1+r)^n

Hvor K_0 selvf. er det beløb man indsætter i første omgang, og K_n er beløbet efter n terminer.

Svar #2
17. september 2005 af ilse22 (Slettet)

Vil du så være sød at fortælle mig hvad der så menes med en fordoblingskonstant? Hvad er forskellen på den om en fremskrivningsfaktor?

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Fordoblingskonstanten siger, hvor meget større x skal blive, for at f(x) bliver dobbelt så stor. Kendetegnet ved eksponentielle udviklinger er netop, at de har samme fordoblingskonstant lige meget hvilken x-værdi du kigger på (det gælder jo ikke for f.eks. lineære funktioner).

Fremskrivningsfaktoren a siger til gengæld noget om, hvor meget større f(x) bliver, når x vokser med 1.

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#2:
Lad f: R -> R være en eksponentiel udvikling;

f(x) = b*a^x

hvor a,b > 0 er vilkårlige konstanter. Undertiden kaldes a fremskrivningsfaktoren.

Lad x være et reelt tal. Da er

f(x + 1) = b*a^(x + 1) = b*a*a^(x) = a*f(x)

Heraf ser vi, at en tilvækst i x på 1 fremskriver f en faktor a; heraf betegnelsen fremskrivningsfaktor.
Undertiden skriver man

a = 1 + r

hvor r angiver den procentuelle vækst (tænk fx på rentesregning; saldoen på en konto, som i et år står uberørt hen til en årlig rente på r = 5%, vil efter et år være en faktor 1,05 større).

Vi kan nu dele op i tre tilfælde:

0
a = 1: f er konstant
a > 1: f er voksende

Ovennævnte observationer motiverer os umiddelbart til at indføre betegnelserne halveringskonstant (0 < a < 1) og fordoblingskonstant (a > 1) for en eksponentiel udvikling.

Lad a > 0, a ej lig 1, og lad k > 0 være et positivt tal. Da er

f(x + k) = b*a^(x + k) = (a^k)*f(x)

Vi husker, at værdimængden for eksponentialfunktionen er R+. Specielt findes k, k' > 0 således, at

a^k = 1/2, hvis 0
a^k' = 2, hvis a > 1

Ved brug af logaritmeregnereglen "log(a^k) = k*log(a)" følger det, at

a^k = 1/2 <=> k = -log(2)/log(a)

a^k' = 2 <=> k' = log(2)/log(a)

Konstanterne k og k' kaldes halveringskonstanten (0 < a < 1) hhv. fordoblingskonstanten (a > 1) for en eksponentiel udvikling f og betegnes traditionelt T_½ hhv. T_2. Altså

T_½ = -log(2)/log(a)
T_2 = log(2)/log(a)

Jeg håber, at ovenstående kunne kaste lidt lys over sagen.

//Epsilon

Svar #5
18. september 2005 af ilse22 (Slettet)

Hvordan kan man, med ord, forklare hvordan en fordoblingskonstant beregnes? Altså uden fx at skulle aflæse den på en graf?

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#5:
Det står at læse i indlæg #4. Fordoblingskonstanten T_2 kan beregnes alene ud fra kendskab til konstanten a i funktionsudtrykket. Betegnelsen fordoblingskonstant i den forstand, den er defineret, giver naturligvis kun mening, såfremt a > 1.

//Epsilon

Skriv et svar til: Eksponentiel vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.