Fysik

Fysik C mekanisk energi

17. marts 2013 af Spontaneous-123 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, her er opgaven: 

En bold kastes lodret op i luften med en startfart på 10m/s. Bolden når 5.1m op, hvilken hastighed havde den i højden 4,0m, hvis vi ser bort fra luftmodstanden?

Tænkte det var noget med mekanisk energi, men jeg kan ikke få det rigtige svar. 

Help


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. marts 2013 af hesch (Slettet)

Benyt Ekin + Epot  = k , hvor k er en konstant.

For Ekin = 0  ( toppunkt ) er Epot = m * g * hmax = m * g * 5,1m.

Ekin = ½ * m * v2.

Find nu Epot ved 4m højde.

Forskellen i Epot = Ekin.

 


Svar #2
17. marts 2013 af Spontaneous-123 (Slettet)

Kan ikke helt følge udregningen, vil du sætte tal ind? 

tak


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. marts 2013 af hesch (Slettet)

Epotmax = m * g * 5,1m.

Epot4m = m * g * 4m

 m * g * 1,1m = ½ * m * v2  ⇒

g * 1,1m = ½* v2   ⇒

g * 2,2m = v2   ⇒

v = √( g * 2,2m )


Svar #4
17. marts 2013 af Spontaneous-123 (Slettet)

Ja, sådan har jeg også gjort det i starten, altså: 

ΔEmek=0=0.5*m*v2^2+m*g*4-(0.5*m*v1^2+0) ⇔ v2=√(v1^2-8g)=4.63m/s

Men i bogen står  der, at det skal give 3.3m/s...


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. marts 2013 af hesch (Slettet)

Tja, der er vel kun een logisk forklaring, nemlig at boldkastet ikke foregår på jorden, med g = 9,82.

Jeg havde overset starthastigheden v0 = 10 m/s.

Men ved at sætte ½ * m * v02 = m * g * 5,1m     kan tyngdeaccelerationen jo findes det pågældende sted.

Prøv det.


Svar #6
17. marts 2013 af Spontaneous-123 (Slettet)

Tror bare ikke de har ganget med 2, fordi √g*1.1=3.28, så mon ikke spektrum 2 har lavet en lille fejl. 


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. marts 2013 af hesch (Slettet)

Jo, det er så den anden "logiske" forklaring.    :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
17. marts 2013 af hesch (Slettet)

Men spørgsmålet er jo stadig, hvorfor opgaven oplyser starthastigheden v0 = 10 m/s ??  For det passer ikke med en max-højde = 5,1m.


Svar #9
17. marts 2013 af Spontaneous-123 (Slettet)

Joh, 

h_max=v_0^2/(2*g)=10^2/(2*9.82)=5.1


Brugbart svar (1)

Svar #10
17. marts 2013 af hesch (Slettet)

#8:  Undskyld, jo det gør.    g finder jeg så til:   g = 9.804.

Så vi befinder os med stor sandsynlighed, et sted på jorden, omkring ækvator.

Så sidste linie i #3 står ved magt.


Skriv et svar til: Fysik C mekanisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.