Fysik

joules forsøg???

03. april 2013 af Budsmoke

Hej allesammen..

Jeg har lavet et forsøg med en dyppekoger, hvor jeg skulle varme vandet op med både en serieforbindelse, brug af kun én resistor og en parallelforbindelse.. 

Jeg har fået tegnet mine resultater ind i et diagram og skal nu tegne en regressionslinje ind, for at se om der er tale om proportionalitet og her starter mit problem..

Hvis jeg vælger at tegne mine startpunkter (altså uden nogen opvarmning af vandet) vil den ikke tegne en eksponentiallinje, så jeg er i tvivl om de skal tages med?? Eller er det fordi, jeg skal bruge en lineærlinje??

Jeg er ikke særlig god til fysik, så jeg håber nogen kan hjælpe :)

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. april 2013 af mathon

 

         du arbejder formentlig med kendte modtstande
         og kan indstille U

         så der kun er to variable

                             temperaturstigningen og tiden

 

                                       C • ΔT = (U2/R) • t

men
          din forsøgsvejledning oplyser vel om strømstyrken skal med i opstillingen

                                       C • ΔT = R • I2t
................

   C er vandets varmekapacitet


Svar #2
03. april 2013 af Budsmoke

jeg indstillede amperene til 4 og begndte at varme vandet op over 10 min. Jeg noterede temperaturændringerne og har tegnet dem ind i mit diagram..

Så vidt jeg forstod var formålet med forsøget at finde ud af, om vores forsøg er lig med teorien..

Men jeg er i tvivl om er det er en lineær regressionslinje skal finde for at se om der proportionalitet??

I den vedhæftede fil er Δt = tid i sekunder og ΔT temperaturændringen

Ved ikke om det hjælper??

Vedhæftet fil:Book1.xlsx

Brugbart svar (1)

Svar #3
03. april 2013 af mathon

 

                                       C • ΔT = (U2/R) • Δt
eller
                                        ΔT = (U2/(CR) • Δt

                                        ΔT = kΔt                            når U er konstant

i overensstemmelse med din
ligefremme proportionalitet
mellem

                                    ΔT og Δt              når du tvinger regressionskurven gennem (0,0)

 

 

 



 

 


Svar #4
03. april 2013 af Budsmoke

#3
 

ifølge min vejledning hedder det:

sammen hørende værdier for Δt og ΔT måles. R og I holdes konstant.

hvis formlen ΔT=(1/c)•R•I2•Δt gælder, skulle ΔT være proportional med Δt, dvs. ΔT=ka•Δt. (ka=(1/c)•R•I2)

jeg kan ikke helt se sammenhængen fra det og så det som du skriver??? må indrømme jeg er helt lost her!!


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. april 2013 af mathon

 

               R•I2 = U2/R

               ka = (1/C) • U2/R = U2/(C•R)
 


 


Svar #6
03. april 2013 af Budsmoke

ok det hjalp på det :)

tak for hjælpen


Skriv et svar til: joules forsøg???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.