Fysik

Transformation forsøg

09. juni 2013 af meaoow (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej alle sammen :-) Jeg skal op til mundtlig fysik/kemi her på tirsdag, og jeg har devsærre svært ved at finde det rette svar på transformation højspænding, og forsøget dertil. Jeg håber inderligt at der findes nogle søde mennesker der kan hjælpe mig! :-) Ps. jeg går i niende klasse :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2013 af mathon

 

            Hvordan er en tranformer opbygget?  


Svar #2
09. juni 2013 af meaoow (Slettet)

Hvordan foregår opgaven? Det ville hjælpe hvis du kan uddybe, for jeg har nemlig ikke prøvet at lave et forsøg til transformation  :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juni 2013 af mathon

 

         Det lyder mærkeligt, at du skal til afgangsprøve i et pensum, som du ikke genkender.


Svar #4
09. juni 2013 af meaoow (Slettet)

Jeg genkender pensumet, men jeg har ikke haft mulighed for at udføre forsøget dertil, da jeg gennemgik andre forsøg som jeg havde svært ved :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. juni 2013 af mathon

 

         Du ved vel, at der
         er
                       en primær side    og    en sekundær side

    og
                      at
                                     Us / Up  = Ns / Np
hvor
        U er spændinger
        N er vindinger


Svar #6
09. juni 2013 af meaoow (Slettet)

Ja, jeg har bare svært ved at lave et forsøg til disse informationer om transformation :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. juni 2013 af LeonhardEuler

Redegør for hvad der sker med strømstyrken og spændingen efter strømmen har passeret et transformator. 

Forklar hvad det udnyttes til. (Fx. højspændingledningerne pga. formindske effekttabet).

Det kan lave et forsøg, hvor et kredsløb med pære, modstand-tingster, ledninger, og strømforsyningen,  som skal illustere ''strømmen vej frem til forbrugeren''.

 

Vis frem til effekttabsligning (Hvis det da overhovedet hedder det.)

Og forklar at effekten på primærsiden er det samme som på sekundærsiden, -Hvis man undlader at se på det energi der går til spilde (termisk energi).-


Svar #8
09. juni 2013 af meaoow (Slettet)

Mange tak for hjælpen! :-) Det kan jeg helt sikkert bruge!


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. juni 2013 af mathon

opfølgning på #7

 

Der skal energi til at overvinde modstanden mellem produktionssted og forbrugersted.

Spænding er energi pr ladning. Jo højere spænding desto større energi/ladning til at overvinde omtalte modstand.


   Uden transformation
                                             Ptabuden = R • Ip2


   Med transformation

                  Ptabmed = R • Is2 = R • ((Np/Ns) • Ip)2 = R • (Np/Ns)2 • Ip2 = (Np/Ns)2 • (R • Ip2) = (Np/Ns)2 • Ptabuden

                                                                                                                                                Ns>>Np

      hvor  (Np/Ns)2 er meget lille.


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. juni 2013 af mathon

   

                    Np er antal vindinger i primærspolen

                    Ns er antal vindinger i sekundærspolen

                    Up er spændingen over primærspolen

                    Us er spændingen over sekundærspolen

                    Ip er strømstyrken i primærspolen

                    Is er strømstyrken i sekundærspolen

                    Ptab er effektforbruget i ledningsnettet.

                    R er modstanden mellem el-producent og el-forbruger.

 

 


Skriv et svar til: Transformation forsøg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.