Kemi

Buffer - forståelse problem

23. oktober 2005 af Katen (Slettet)
Hejsa

Udfra NaH(2)PO(4) og Na(2)HPO(4) ønskes fremstillet 2 L buffer med pH, i det konc. af H(2)PO(4)^- skal være 0,1M

Beregn opløsnings molaritet mht. NaH(2)PO(4)
Jeg begner vha. bufferligningen og får 0,19 M (vel den enhed, når den anden er opgivet som 0,1M).

0,19 er facit

Jeg troede jeg skulle gange det med 2 pga.
n=M*V for at få det i mol
Hvorfor skal jeg ikke det?

I den næste opgave, sakl jeg beregne hvor mange gram der sakl afvejes og ved at bruge 0,19 mol i formelen m=M*n får jeg også det rigtige.

Hvad har jeg misforstået med enhederne?

Katen

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2005 af frodo (Slettet)

du skal jo ikke få det i mol, men molær. Derfor skal du ikke gange med to, da den er volumenuafhængig i dette tilfælde.

pH=pKs+log([B]/[S])

menda du ikke skriver hvad pH skal være,kan jeg ikke hjælpe dig mere.

Svar #2
24. oktober 2005 af Katen (Slettet)

pH er 7,5

Jeg havde læst molaritet som at det skulle ud i mol dvs. de 0,19 er i g/mol??

Når jeg skal finde massen af syren og basen siger jeg m=M*n

n=0,19 ???
M=137,96 g/mol for syren, med en H(2)O bundet på pr. molekylesyre.

Jeg for 26,89 gram, hvilket passer med facit listen.

Hvorfor har de 2 liter ikke indflydelse på stofmængden?

Jeg er blvet lidt forvirret - så hvis du vil, må du gerne skære det lidt ud i pap.

På forhånd tak

Kath.

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2005 af frodo (Slettet)

molaritet er koncentrationen målt i molær (hvor fx molaliteten er koncentrationen målt i molal).

dvs [H2PO_4^-]=0,19M

da vil vi gerne finde massen af NaH2PO4 til at opnå den koncentration i 2 L af en opløsning

n=c*V=0,19M*2L =0,38mol (voluminet er altafgørende for stofmængden, men ikke for molariteten i den formel du anvender)

m=0,38mol*137,96=55,52 g

Jeg forstår heller ikke hvis facitlisten siger det halve. For ovenstående er korrekt. prøv at skrive _hele_ opgaveteksten

Svar #4
24. oktober 2005 af Katen (Slettet)

Jeg er også enig med, hvad du skriver - derfor jeg i første om gang skrev første indlæg.

Ud fra NaH(2)PO(4) og Na(2)HPO(4) ønskes fremstillet, 2,00 L buffer med pH=7, idet konc. af H(2)PO(4)^- skal være 0,1M.

a: Beregn opløsningens molaritet mht. Na(2)HPO(4)

b:
Hvor mange gram NaH(2)PO(4)H(2)O skal der afvejes ?

c: Hvor mange gram Na(2)HPO(4),7H(2)O skal der afvejes ?

Facit: a:0,19
b:27,6 c: 105

Jeg kan få facit til at passe, hvis jeg antager stofmængnden til 0,19.

Der er altså en fejl i facitlisten, da 0,19 burde være 2L*0,19 mol/L=0,38 mol?


Ovenfor antager jeg, at det er c=mol/L, for få stofmængden ud i mol.
Men jeg får jo de 0,19 ud i M dvs. mol/g.
Hvor mister jeg troede med hensyn til dette?
(det hele skulle gerne sidde på rygraden, men har det med at forvirre mig selv)

Kath.

Ps: Kommer ike her mere i aften - men kan fanges på msn [email protected]

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2005 af frodo (Slettet)

Den fejl, jeg har begået i #3, er at jeg har byttet om på Na2HPO4, og NaH2PO4

Katastrofalt.

Vi har jo givet c(NaH2PO4)=0,1M

n=c*V=0,1M*2L=0,2mol

m(monohydrat)=0,2mol*137,96g/mol=27,6 g

m(heptahydrat)=0,2mol*246,08g/mol= ?

Desuden:"Men jeg får jo de 0,19 ud i M dvs. mol/g." M er ikke mol/g.
Det er symbolet for molarmassen g/mol, men som enhed er det molær=mol/L

Svar #6
24. oktober 2005 af Katen (Slettet)

Hej

Den sidste giver 49,216g, men facitlisten siger 105 g ??

Jeg er forvirret.

Jeg tror bare jeg må bruge lidt tid på at samle mig om de enheder, det er det M der driller, når det kan være det ene og det andet og i eks. i bogen (engelsk) bruges det slet ikke.

Men tak for dit forsøg på at hjælpe overnettet.

Sider pt. og læser om alt for mange funktionelle grupper og reaktionstyper i organisk kemi og kan ikke huske hoved og hale i hvilket stof der nu havde lav opløslighed og højt kogepunkt - en af de aftner man virkelige ikke fatter, hvorfor man har valgt at læse et fag med meget kemi - og eksamen kommer kun tættere og tættere på.

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. oktober 2005 af frodo (Slettet)

PINLIGT!!

i c) er det jo Na_2 HPO4

de to stoffer ligner hinanden alt for meget visuelt, når de bliver skrevet op herinde.

regn med n2*0,19 mol, og M=268,06g/mol

så går det op!

jaja, jeg må nok lære at kigge _grundigt_ efter hvad der står. Det er jo ikke til at skelne mellem Na2HPO4 og NaH2PO4, når det går lidt hurtigt.

men hva' det hele gik i orden

Svar #8
24. oktober 2005 af Katen (Slettet)

oki tak - vil læser lidt mere om underlige reaktioner - og så se på opgaven med friske øjne i morgen.

Kath

Skriv et svar til: Buffer - forståelse problem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.